Print this page

Módna návrhárka redakcii Plus 7 dní: Neklamte! Foto: Domov na mame

Dana Kleinert patrí medzi dobrovoľníčky, ktoré sa rozhodli šiť nosiče pre migrantov, hlavne ženy, ktoré sú na náročnej ceste aj s malými deťmi.

 


Vďaka projektu s názvom Domov na mame, ktorý vznikol v Bratislave, dobrovoľníčky do konca roka vyrobili takmer dve stovky nosičov. „Až do konca roka to išlo živelne, pridávalo sa k nám veľa rôznych združení, šilo sa v Banskej Štiavnici, Žiline, Banskej Bystrici, vo Zvolene, v Košiciach, v Rimavskej Sobote, Leviciach, v Považskej Bystrici," povedala pre Denník N Kleinert s tým, že je rada, že projekt neostal len v "bratislavskej bubline."

 

V nasledujúcich mesiacoch šitie zintenzívnie, lebo získali na projekt grant vo výške 30-tisíc eur, za ktoré sa má ušiť až 2000 nosičov (jeden tak vyjde na 15 eur). Budú oslovovať aj ženy, ktoré nemajú prácu a môžu si tak zarobiť, píše Nko a Kleinert to potvrdila aj pre Omédiách.com.

Reprofoto Plus 7 dní

Týždenník Plus 7 dní napísal v poslednom čísle o projekte tiež. V článku bez podpísaného autora s názvom Nosiče a bublina projekt kritizuje s tým, že uvádza nesprávne čísla: že za 30 tisíc eur z grantu "plánujú ušiť šesťsto nosičov. Jeden nosič z obyčajného kúska látky tak vyjde na päťdesiat eur. V bežnom e-shope sa pritom dobrý ergonomický nosič dá kúpiť zhruba už od dvadsiatich eur. Za tú istú sumu by svoje deti mohol nosiť dvojnásobný počet utečeneckých matiek. Nuž, keď ide o humanizmus, každá logika musí ostať bokom."

 

Módna návrhárka je z prístupu redakcie Plus 7 dní sklamaná. Ako povedala pre Omédiách.com nesprávnymi číslami redakcia nie len verejnosti podsúva klamstvo, ale spochybňuje samotný projekt, ktorý vznikol dobrovoľne a má humánne posolstvo – pomáhať ľuďom v núdzi.

 

Od redakcie Kleinert požadovala – zatiaľ bezúspešne - opravu aj ospravedlnenie. "Vážená redakcia Plus 7 dní, keď nemáte ani toľko žurnalistickej odbornosti, aby ste si overili čísla a počty, tak aspoň neklamte," píše vo verejnom liste módna návrhárka.

Foto: DNM"Je mi naozaj ľúto, že dokážete parazitovať na téme utrpenia detí a ich rodičov. Rovnako aj zhadzovať úsilie stoviek mám na Slovensku, ktoré obetovali svoj vlastný čas a financie a ušili nosiče pre ľudí, ktorí trpia A keď neviete počítať /30.000,- eur delené 2000 ks /nie 600/ rovná sa 15 eur s DPH/ks / a ani sa len nespýtate, aký typ nosiča šijeme, koľko látky naň treba, koľko času a akú techniku, aká je logistika a komunikácia, tak sa môžte akurát tak hanbiť. Btw - grant sme dostali na základe poctivej a transparentnej snahy pomôcť ako i viditeľným výsledkom. Je určený na pomoc migrantom a tak aj bude naplnený," píše Kleinert. Dodáva, že doteraz šili nosiče zadarmo s vlastnými nákladmi. S pomocou grant dokážu ušiť oveľa viac.

Požadali sme šéfredaktorku Plus 7 dní o reakciu, zatiaľ nereagovala.