Koho voliť? Radia šéfredaktor Týždňa, Denníka N, Postoja aj šéfredaktorka Sme

Print this page

Koho voliť? Radia šéfredaktor Týždňa, Denníka N, Postoja aj šéfredaktorka Sme Ilustr. foto: TA3

Mnohé redakcie si strážia nezávislosť a koho volia ich redaktori alebo komentátori neoznamujú. Inde šéfredaktori oznámili aj názvy strán, ktoré budú voliť.

 

 

Šéfredaktor .týždňa Štefan Hríb ostal verný svojej tradícii. Už pravidelne pred voľbami píše, koho bude voliť a prečo.

"Podľa mojej skromnej miery poznania je ponuka v týchto voľbách najslabšia od roku 1989. Už dlho vnímam, že väčšina opozície je zbabelá, narcistná a aj zúfalo netvorivá," píše Hríb v komentári s názvom Ako som sa rozhodol. Zároveň však odporúča ísť k voľbám. „Dohodol som sa s mojím 84-ročným otcom, že on hodí lístok Mostu a ja budem voliť SaS, pričom to urobíme akoby spoločne (aj krúžky tak pridelíme).  Prečo SaS? Pretože hoci s nimi v téme utečencov, v postoji k Putinovi a aj vo viacerých kultúrno-etických otázkach hlboko nesúhlasím, prevýšili všetkých konzervatívcov. Isto nepôjdu s Ficom, majú najlepší ekonomický program, sú slobodní od ľudí v pozadí a neživia sa korupciou. Odporúčam teda voliť SaS."

SaS bude voliť napríklad aj redaktor .týždňa Eugen Korda, ktorý to povedal pred rozhovorom s predsedom strany SaS. Richard Sulík sa tým následne pochválil na facebooku.

Šéfredaktor Denníka N Matúš Kostolný síce kritizuje opozíciu za to, že „za štyri roky od momentu, ako si sami rozbili vládu, neprišli s významne lepším riešením, so silnejšou myšlienkou a dokonca ani s výraznejším programom, ktorý by sám osebe bol dôvodom vymeniť Fica." No odporúča ju voliť: „Napriek tomu je v záujme zdravia krajiny, aby dostali dosť hlasov na zostavenie vlády. Ak nestačí ako argument jednoduchý fakt výmeny unaveného premiéra, mohlo by pomôcť, že pri vláde bez Fica a nacionalistov je väčšia šanca, že zostaneme v centre rozhodovania v oslabenej Európskej únii. Že neutečieme od liberálnej demokracie, ktorá nie je len bariérou pred návratom k divokému východu, ale je aj zárukou, že aj nabudúce budeme môcť naozaj voliť," píše Kostolný.

Odporúčame aj: Andrej Kiska na RTVS: Prosím príďte voliť

„O pár dní budeme rozhodovať o ľuďoch, ktorí potom budú štyri roky rozhodovať o nás. Je dôležité, aby sme sa rozhodli správne, koho zamestnáme a akú prácu budeme chcieť za peniaze, ktoré odovzdávame štátu. Občas aj zamestnávateľ počas pracovného pohovoru ukáže tým nespôsobilým dvere," napísala všeobecne šéfredaktorka denníka SME Beata Balogová v komentári s názvom Kto by zamestnával zlodejov a povaľačov.

V komentári s názvom Ako budeme voliť my píše šéfredaktor Konzervatívneho denníka Potoja Fero Mučka, ako bude voliť jeho redakcia: "Tu sú tri strany, ktoré napriek všetkým výhradám prešli naším filtrom, hoci niektoré veľmi natesno. A aby sme boli konkrétnejší, strany sme zostavili v poradí, v akej sa dokážeme stotožniť s ich voľbou," píše Mučka. Tými stranami sú v poradí: KDH, Sieť a OĽaNO-NOVA.