Print this page

Obama sa opäť pozastavil nad stavom prezidentskej kampane v USA Facebook B.O.

Americký prezident Barack Obama sa opäť pozastavil nad politickým prostredím tohtoročných prezidentských volieb v Spojených štátoch.

 

 

Pri tejto príležitosti podľa agentúry AP vyzval novinárov, aby nielen od seba, ale aj od kandidátov vyžadovali lepšie výkony.

Hlavná otázka, ktorú Obama pri zahraničných cestách dostáva, je vraj o tom, čo sa teraz v Amerike deje. Dodal, že túto otázku si ľudia v zahraničí kladú, lebo Ameriku chápu ako miesto, kde nie je miesto pre úplne bláznivú politiku.

"My všetci sme sa podieľali na tom, aby tento systém fungoval. Sme za tento úspech zodpovední a nie je to len o tom, že je to dôležité pre Spojené štáty, je to dôležité pre planétu," povedal Obama.

V tejto súvislosti Obama vyzval mediálne spoločnosti a producentov, aby poskytli reportérom priestor na to, aby mohli nasledovať svoje inštinkty a hlbšie sa venovať témam. "Dobre odvedená práca nie je len o tom dať niekomu do ruky mikrofón. Patrí k tomu zisťovanie informácií, otázky, hrabanie sa do hĺbky a požadovať viac," povedal. Dodal, že by lepšie poslúžilo to, keby miliardy dolárov v slobodných médiách išli ruka v ruke s ozajstnou zodpovednosťou, a to obzvlášť vtedy, keď politici zverejňujú neuskutočniteľné plány alebo sľubujú veci, ktoré nemôžu splniť.

Obama nedávno ostro kritizoval predvolebnú rétoriku kandidátov na kreslo v Bielom dome a tiež násilnosti a strety, ktoré sprevádzajú mítingy republikánskeho favorita Donalda Trumpa. Kvôli výrazom, ktoré predovšetkým republikánski kandidáti používajú, sa rad rodičov rozhodla svojim deťom sledovanie debát zakázať. Mnohí detskí psychológovia zase odporúčajú, aby rodičia s deťmi o témach z debát diskutovali a všetko im vysvetlili.