Print this page

Charlie Hebdo vyšiel s titulkou "Je suis Panama" Foto: Charlie Hebdo

Kauza takzvaných panamských dokumentov Panama Papers, ktorá sa týka prevodov peňazí do daňových rajov a v ktorej figuruje mnoho politikov aj celebrít, inšpirovala tiež karikaturistov.

 

 

Posledné číslo francúzskeho satirického týždenníka Charlie Hebdo vyšlo s ironickou titulnej stránkou, na ktorej demonštrujúci boháči držia transparenty s nápisom "Je suis Panama". Informovala o tom agentúra EFE.

Na titulnej stránke najnovšieho vydania týždenníka Charlie Hebdo pod titulkom Fiškálny terorizmus nesú boháči transparenty, na ktorých je okrem "Je suis Panama" napríklad v preklade "Rovnako sa nebojíme" či "Nezmenia náš spôsob života".

Heslami "Je suis Charlie" či "Je suis Paris" vyjadrovali vlani ľudia solidaritu s obeťami teroristických útokov vo Francúzsku. Najprv to bolo minulý rok v januári potom, čo islamskí radikáli postrieľali v Paríži v budove týždenníka Charlie Hebdo a blízkosti 12 ľudí. V novembri si potom ľudia na sociálnych sieťach či na uliciach heslom "Je suis Paris" pripomínali pamiatku 130 obetí parížskych atentátov, ktoré má na svedomí organizácia Islamský štát.

 

Podobný výrok použil už v roku 1963 vtedajší americký prezident John Kennedy pri Berlínskom múre, keď nemecky povedal "Som Berlínčan". Po nedávnych útokoch v Bruseli zase americký minister zahraničia John Kerry pri návšteve belgickej metropoly vyhlásil flámsky a francúzsky "Som Bruselčan".

Kauza Panama Papers vypukla túto nedeľu, keď svetové médiá zverejnili informácie z miliónov dokumentov, ktoré unikli z právnej firmy Mossack Fonseca. Vyplýva z nich, že táto panamská firma pomáhala tisícom bohatých ľudí obchádzať daňové zákony. V kauze figuruje mnoho celebrít aj vysokých štátnikov, islandského premiéra Sigmundura David Gunnlaugssona už stála funkciu.