Print this page

Titulok denníka The Sun o kráľovnej bol zavádzajúci Reprofoto The Sun

Britský bulvárny denník The Sun použil vo svojom marcovom článku o tom, že kráľovná Alžbeta II. podporuje odchod svojej krajiny z Európskej únie, zavádzajúce titulok.

 

 

K takému záveru dospela britská novinárska asociácia IPSO, u ktorej si Buckinghamský palác sťažoval. The Sun, ktorý dnes o verdikte IPSO informoval, ale na svojej správe trvá.

"Titulok nemal oporu v texte a bol výrazne zavádzajúci," uviedla novinárska asociácia k článku nazvanému Kráľovná podporuje brexit. "Titulok obsahoval vážne a nepodložené tvrdenie, že kráľovná v súvislosti s životne dôležitou celoštátnou debatou porušila svoje ústavné povinnosti," dodáva IPSO, ktorá bulvárnemu denníku nariadila verdikt zverejniť.

The Sun sa v spornom texte odvolával na nemenované zdroje, podľa ktorých kráľovná nesúhlas s členstvom v únii vyslovila najmenej dvakrát za posledné desaťročia.

"Kráľovná zostáva politicky neutrálna, ako je tomu počas 63 rokov," uviedol po vydaní marcového článku kráľovnin hovorca. "Nebudeme komentovať falošné tvrdenia anonymných zdrojov. Referendum je záležitosťou Britov, ktorí rozhodnú," dodal.

Podľa uvedených zdrojov Alžbeta II. povedala niekdajšiemu vicepremiérovi a šéfovi liberálnych demokratov Nickovi Cleggovi v roku 2011 na hrade Windsor, že EÚ smeruje zlým smerom. Clegg, ktorý podporuje zotrvanie Británie v únii, správu označil za nezmysel.

Britská spoločnosť je pred referendom, ktoré je vyhlásené na 23. júna, rozdelená, preto by podľa médií mohol postoj kráľovnej výrazne ovplyvniť postoj voličov. Súčasné prieskumy navyše ukazujú, že rozdiel medzi tábormi priaznivcov a odporcov EÚ je natoľko tesný, takže výsledok nie je možné s istotou predpovedať.