Print this page

V novom príbehu o medvedíkovi Pú je aj Alžbeta II. a jej pravnuk George Foto: Twitter/royalmail

V Británii vyšiel nový príbeh o detskom hrdinovi medvedíkovi Pú.

 

 

Kniha nazvaná Winnie-The-Pooh And The Royal Birthday (Medvedík Pú a kráľovské narodeniny) pripomína tohtoročné deväťdesiate narodeniny panovníčky Alžbety II. aj 90 rokov od doby, čo vyšla prvá kniha o Púovi.

Zrejme najslávnejší medveď sveta v knihe cestuje červeným dvojposchodovým autobusom do Buckinghamského paláca, aby priniesol kráľovnej dar. Sprevádzajú ho jeho traja priatelia. Púovi sa podarí dostať až ku kráľovnej a ukáže sa, že oným darom je jedna z jeho slávnych básní, ktorú Pú Alžbete II. odvážne zarecituje. Chlapček, ktorý kráľovnú sprevádza a silno sa podobá na jej pravnuka princa Georgea, potom dostane od Prasiatka balónik.

Knihu napísala Jane Riordanová, ilustroval ju Mark Burgess, ktorý tiež nakreslil obrázky k prvému autorizovanému pokračovaniu medvedíkových príbehov Návrat do Stoakorcového lesa, a prerozprával ju známy herec Jim Broadbent.

Prvá poviedka o Púovi vyšla v novinách London Evening News 24. decembra 1925, ale knižne vyšli príbehy medvedíka pod názvom Macko Pú až v roku 1926. V tom istom roku sa narodila aj Alžbeta II. Kniha mala obrovský úspech a začala byť natoľko populárna, že jej autor, britský spisovateľ Alan Alexander Milne, napísal o Púovi ďalšie knihy a básne. Boli preložené do 40 jazykov.