Print this page

Denník je pod paľbou kritiky, k novinám pridal Mein Kampf Reprofoto:youtube Seeker Daily

Taliansky denník Il Giornale sa dostal pod paľbu kritiky, pretože k dnešnému vydaniu pridal ako prílohu okomentovanú verziu knihy nacistického vodcu Adolfa Hitlera Mein Kampf.

 

 

Proti postupu novín sa ostro vyjadril taliansky premiér Matteo Renzi aj talianska židovská komunita.

Konzervatívny milánsky denník, ktorý patrí rodine bývalého premiéra Silvia Berlusconiho, knihu dával zadarmo každému, kto si kúpil noviny a prvú časť jeho plánovanej osemdielnej série o histórii tretej ríše.

Premiér Renzi na twitteri napísal, že rozhodnutie denníka rozdávať kópie politických názorov nacistického vodcu je "odporné" a vyjadril solidaritu talianskej židovskej komunite. Šéf talianskej židovskej komunity Renzo Gattegna označil rozhodnutie denníka zverejniť Hitlerovo dielo za "nevhodné".

Odporúčame aj: Nemecký Mein Kampf sa už môže voľne šíriť, chystá sa na pulty

Il Giornale svoje rozhodnutie bráni. Upozorňuje, že vydanie obsahuje kritické poznámky talianskeho historika a tvrdí, že je potrebné študovať zlo, aby sa zabránilo jeho návratu. Podľa denníka je tiež čítanie Mein Kampfu "pravým protijedom proti jedu národného socializmu".

Autorské práva na Hitlerovu knihu malo 70 rokov Bavorsko. Práva na konci minulého roka vypršali. To prinútilo Mníchovský inštitút súčasných dejín na začiatku tohto roka znovu vydať komentovanú verziu knihy s cieľom "dôkladne rozobrať Hitlerovu propagandu", napísali agentúry AP a Reuters.