Print this page

Zadržali informatika kvôli kauze Panama Papers Foto: PP

Švajčiarska polícia zadržala počítačového technika ženevskej pobočky advokátskej kancelárie Mossack Fonseca, ktorá figuruje v kauze takzvaných panamských dokumentov (Panama Papers).

 

 

S odvolaním sa na zdroj blízky vyšetrovaniu o tom dnes informoval švajčiarsky denník Le Temps. Muž je údajne podozrivý z krádeže množstva dôverných dát. Či zatknutie súvisí priamo s únikom dokumentov o prevodoch peňazí do daňových rajov, ktorých časť zverejnila svetové médiá, zatiaľ nie je jasné.

"Zahájili sme trestné konanie ... na základe oznámenia (firmy) Mossack Fonseca," povedal agentúre AFP hovorca ženevskej prokuratúry Henri Della Casa. Podľa agentúry Reuters bol muž zatknutý už pred niekoľkými dňami.

Podľa denníka Le Temps podozrivý muž odmietol, že by sa dopustil akéhokoľvek trestného činu. Polícia ho vraj ale obvinila z krádeže dát, nepovoleného prístupu a porušenia dôvery firmy.

Polícia prehľadala Ženevskú pobočku panamskej advokátskej kancelárie a zabavila jej počítače, uviedol Le Temps.

Či zadržanie priamo súvisí s nedávnym masívnym únikom informácií o daňových rajoch z panamskej advokátskej firmy, zatiaľ nie je jasné.

V takzvaných panamských dokumentoch sa objavili mená mnohých politikov, biznismenov a športovcov. Na Islande kvôli kauze po vlne demonštrácií odstúpil premiér Sigmundur Davidom Gunnlaugsson.

Mossack Fonseca sa špecializuje na zakladanie spoločností v daňových rajoch. Firma uvádza, že neporušila žiadne zákony, nezničila žiadne dokumenty a všetky jej operácie boli zákonné.

Zástupcovia advokátskej kancelárie pred časom naznačili, že človek, ktorý firemné dáta ukradol, mal všetky prístupové heslá, a nešlo teda o hackerské útoky.