Print this page

Úrad odsúhlasil vstup Penty do vydavateľstva SME Ilustr.foto: SME

Protimonopolný úrad dnes súhlasil so vstupom finančnej skupiny Penta do vlastníckej štruktúry vydavateľstva Petit Press, ktoré vydáva okrem iného denník SME.

 

 

Úrad udelil súhlas po 15 mesiacoch, ide tak o najdlhšie posudzovaný mediálnu transakciu, o rozhodnutí informuje denník SME.

Penta sa v roku 2014 stala partnerom nového spolumajiteľa Petit Pressu, spoločnosti Namav. Tá by mala z vlastníckej štruktúry v najbližších týždňoch úplne vycúvať. "Podiel v Petit Presse bude zahrnutý priamo pod skupinu," citoval denník manažéra Penty pre externé vzťahy Martina Danka.

Okrem denníka SME patrí do portfólia vydavateľstva tiež denníky Korzár a Új Szó, denník The slovenských Spectator a sieť regionálnych novín My a Echo.

Podľa SME bude Penta môcť schvaľovať rozpočet a väčšie investície vydavateľstva. Naopak právomoc výberu generálneho riaditeľa Petit Pressu zostane jeho druhému doterajšiemu akcionárovi, spoločnosti Prvá slovenská investičná skupina (PSIS).

Denník napísal, že Penta prostredníctvom Namav zaplatila za pôvodne polovičný podiel vo vydavateľstve 15 miliónov eur. Neskôr odpredala PSIS päť percent akcií vydavateľa za 1,5 milióna eur.

Na protest proti angažovaniu Penty vo vydavateľstve väčšina novinárov SME z tohoto denníka odišla a založili Denník N.

Penta získala aj vydavateľstvo 7 Plus a Trend Holding a začlenila ich do svojej spoločnosti News and Media Holding.

Minuloročnou akvizíciou vydavateľstva regionálnych novín (Vltava-Labe-Press) a časopisov (Astrosat) Penta vstúpila na český mediálny trh.