Print this page

Pred súdom v Istanbule sa objavilo 21 zadržaných novinárov Foto: @140journos

 

 

Pred súd v Istanbule dnes postavili 21 novinárov zadržaných novinárov v reakcii na zmarený pokus o vojenský prevrat z 15. júla. Informovala o tom agentúra AP.

Na záberoch tureckých televízií bolo vidieť novinárov, ktorých do súdnej siene doprevádzali policajti. Ide o časť zo skupiny viac ako 40 žurnalistov, na ktorých bol v pondelok vydaný zatykač. Po niektorých ďalších novinároch policajti stále pátrajú.

Novinári boli zadržaní v rámci vyšetrovania osôb blízkych duchovnému Fethullahovi Gülenovi, ktorého Ankara obviňuje zo zosnovania puču, pri ktorom prišlo o život najmenej 246 ľudí. Gülen, ktorý žije dlhé roky v Spojených štátoch, všetky obvinenia odmieta.

Štátna agentúra Anadolu už skôr uviedla, že počas výnimočného stavu, ktorý prezident Recep Tayyip Erdogan vyhlásil minulý týždeň, boli zatvorené tri tlačové agentúry, 16 televíznych kanálov, 23 rozhlasových staníc a 45 denníkov.

Personálne čistky v najrôznejších inštitúciách v Turecku sa už dotkli viac ako 60.000 vojakov, policajtov, sudcov, prokurátorov či učiteľov, ktorí boli buď zatknutí alebo prepustení z práce. Ako informovalo ministerstvo vnútra, úrady už zadržali vyše 15.000 ľudí, z toho viac ako 10.000 vojakov. S 8113 osobami vedie konanie.