Print this page

Šéf Nadácie otvorenej spoločnosti reaguje na článok od Borisa Kollára Foto: CEF, archív B.K.

Poslanec a predseda strany Sme rodina Boris Kollár popri zdieľaní článkov z proruských či konšpiračných webov, píše aj vlastné komentáre.

 

 

Vychádzajú mu na webe Konzervatívny výber a majú podobnú rétoriku ako pochybné články, ktoré zdieľa.

V jednom z posledných zaútočil na správcu Nadácie otvorenej spoločnosti Jána Orlovského. Fotku Orlovského dal k svojmu komentáru s názvom „V Turecku bola znásilnená a upálená transgender žena. Toto tu chcete?"

Kollára pobúril transparent z Dúhového pochodu v Bratislave s názvom "Dúhou proti islamofóbii," ktorý niesol počas pochodu človek, ktorý kráčal pred Orlovským. „ Vynechám nateraz komentovanie toho, že na fotke je aj výkonný riaditeľ OSF na Slovensku Ján Orlovský čo po uniknutí "sorošových emailov" kompromituje celé podujatie. Sústredím sa na stupidný slogan "Dúhou proti islamofóbii," napísal Kollár, a následne pripojil podrobný popis prípadu násilia na trangender žene v Turecku: „ Pre LGBTI obhajcov islamu mám príbeh, ktorý sa stal v týchto dňoch v Turecku. Tisíce ľudí sa domáha po spravodlivosti a chcú ukončiť zločiny proti LGBTI komunite v Turecku po zavraždení Hände Kader, 22-ročnej tureckej transgender žene, ktorá bola znásilnená a upálená minulý týždeň," píše Kollár.

Článok B. Kollára na webe Konzervatívny výber

 

Orlovský dnes zverejnil reakciu na komentár Kollára. „Účelové spájanie navzájom nesúvisiacich informácií v článku má za cieľ posilniť v čitateľovi predsudky a strach z LGBTI komunity a moslimov. Je veľmi smutné i odsúdeniahodné, že na šírenie strachu z islamu si autor zvolil násilnú smrť tureckej aktivistky a zároveň využil priestor na skrytý útok proti aktivitám LGBTI komunity na Slovensku," píše Orlovský a upozorňuje na viaceré nepresné či prekrútené informácie v texte Kollára.

Odporúčame aj: Boris Kollár útočil na Facebooku na LGBTI komunitu, politikov, novinárov

Orlovský sa vyjadril aj k tzv. úniku „sorošových emailov", o ktorom okrem Kollára píšu aj konšpiračné weby. "Obsahuje bežnú mailovú korešpondenciu nadačnej siete, ktorej obsahom sú verejne dostupné informácie o financovaní aktivít na podporu otvorenej spoločnosti. Niekto môže vnímať financovanie tréningu sudcov, prokurátorov alebo investigatívnych novinárov ako škodlivý, z nášho pohľadu je ich široké vzdelanie základným predpokladom na vytvorenie spravodlivej spoločnosti," píše Orlovský (celá reakcia).

„Je všeobecne známe, že strach je najľahšia cesta k upriameniu pozornosti i popularite. V čase, kedy sú hrozby spoločenského vývoja reálne, by sme však od predstaviteľa verejnej služby očakávali oveľa zodpovednejší postoj," dodáva na záver Orlovský.

Poslanec bežné zdieľa články z pochybných webov ako hlavnespravy.sk, ac24.cz, aeronet.cz. Podarilo sa mu šíriť aj nenávistné hoaxy. Za svoje názory bol nominovaný na anticenu Homofób roka.