Print this page

Riaditeľ zariadenia v Galante ušiel z tlačovky a vyhrážal sa novinárom Reprofoto TA3

Riaditeľ resocializačného zariadenia v Galante doposiaľ odmietal podrobnejšie komentovať kauzu údajného zneužívania detí v zariadení Čistý deň, ktorému šéfuje.

 


Novinárov odkazoval na tlačovú besedu. Tú zorganizoval Peter Tománek dnes, TA3 ju priniesla naživo. Tlačová beseda skončila fiaskom.

 

Na začiatku Tománek prečítal vyhlásenie, v ktorom oznámil, že organizácia strpí úkony spojené s kontrolou z ministerstva a všetky úkony orgánov činných v trestnom konaní. Zároveň sa ospravedlnil. „Je mi ľúto, že som verejne parafrázoval slová klientky, za čo sa jej chcem touto cestou ospravedlniť. Už túto chybu nezopakujem. Za svojimi vyjadreniami si stojím," povedal.

Celá tlačová beseda mala netradičný priebeh. Tománek sedel za stolom spolu s tromi ďalšími ľuďmi. Na dotaz novinárov, kto to je, reagoval najprv tým, že sa ospravedlnil, že ich na začiatku zabudol predstaviť, lebo je v strese. Mená odmietol povedať, len to, že sú to kolegovia.

Na tlačovú besedu prišlo veľké množstvo novinárov. Odpovedí na otázky sa nedočkali. Novinári sa ho napríklad pýtali, čo hovorí na infomácie o údajnom násilí v zariadení, na termín, kedy malo dôjsť k znásilneniu dievčaťa, o ktorom písala poslankyňa Natália Blahová.
Na väčšinu otázok reagoval vyhýbavo: "prebieha vyšetrovanie, nemôžem rozprávať takéto detaily, maril by som vyšetrovanie."

Po otázke novinára: "Prečo neviete zabezpečiť bezpečnosť deťom, ktoré sú vám zverejnené, sa zdvihol na odchod s tým, že "v dohľadnej dobe bude ďalšia tlačová beseda, ak mi to umožnia orgány v trestnom konaní."

S miestností odchádzal v dave novinárov, ktorí požadovali odpovede.

Tománek stihol novinárom adresovať výhradu: „Hneď ako nám to okolnosti dovolia, urobíme dôkladnú mediálnu analýzu všetkých výstupov o našej organizácii aj s príslušnými konzekvenciami." Aké konzekvencie myslel, už nepovedal. Priamo na tlačovke ho skritizoval novinár Eugen Korda z .týždňa.: „Vy ste sa tu vyhrážali novinárom a hovorili ste, že by sa tu nemalo hovoriť o súkromí maloletých a hneď na to ste spomenuli, že dieťa prešlo domácim násilím. Tomu máme ako rozumieť a aká je vaša dôveryhodnosť, keď v jednej vete popriete sám seba."

Tlačovú besedu vysielala aj TA3: