Print this page

Systém spoplatnenia webu Piano na Slovensku končí Foto: Piano

Systém spoplatnenia prístupu k obsahu internetových portálov Piano v závere tohto roka na slovenských končí.

 

 

Službu Piano, ktorá na Slovensku spustila prevádzku v roku 2011, slovenské médiá postupne opúšťali. V marci to bolo napríklad vydavateľstvo News and Media Holding (pluska.sk, plus7dni.sk a ďalšie pridružené weby). Tento krok vydavatelia odôvodnili okrem iného tým, že projekt predstavoval iba malú časť ich príjmov a že Piano tlmilo návštevnosť internetových stránok.

"Po piatich úspešných rokoch sme sa rozhodli na Slovensku uzavrieť národný paywall (platobnú bránu). Dovolíme tak vydavateľom lepšie zamerať úsilie na vlastné platobné brány," povedal technický riaditeľ Piano Media Stuart Ashford pre web Hospodárskych novín, ktorý o odchode informuje. 

Slovenský systém Piano po vstupe nového investora v roku 2014 presťahoval svoju centrálu do Viedne.

V súčasnosti je do systému na Slovensku zapojených len niekoľkých webov, medzi nimi je portál denníka Sme či web časopisu .týždeň.

Pre vydavateľstvo Petit Press bude spoločnosť Piano Media zabezpečovať elektronické predplatné i po spomínanom ukončení projektu spoločného predplatného. Už skôr si záujemcovia prostredníctvom služby Piano mohli objednať iba prístup k portálu denníka Sme. V súčasnosti vydavateľstvo spustilo kampaň na kúpu ročného predplatného s prístupom k uzamknutým článkom.