Charlie Hebdo vyšlo prvýkrát v Nemecku, karikuje Merkelovú a VW

Charlie Hebdo vyšlo prvýkrát v Nemecku, karikuje Merkelovú a VW

Francúzsky satirický týždenník Charlie Hebdo dnes vyšiel prvýkrát aj v zahraničí, a to v Nemecku s počiatočným nákladom 200.000 výtlačkov na 16 stranách.

 

 

Na obálke je karikatúra kancelárky Angely Merkelovej a nemeckej automobilky Volkswagen (VW). Vedľa pôvodného obsahu prináša číslo aj materiály preložené z francúzštiny. V parížskej redakcii týždenníka vraždili vlani islamskí teroristi.

"VW podporuje Merkelovú," hlása titulok pri obrázku mechanika VW, ktorý sa slovami "Nový výfuk a pôjdeš ďalšie štyri roky" stojí pri hydraulicko, výťahu, na ktorom leží 62-ročná politička. Kresliari tak parodujú štvrtú kandidatúru Merkelovej na post kancelárky a škandál najväčšej nemeckej a európskej automobilky VW okolo manipulácií s meraním emisií.

Propagáciu nemeckého čísla spustil plagát s Merkelovou, ktorá sedí na záchode a číta si magazín. Pod karikatúrou je podľa denníka Le Soir slogan "Charlie Hebdo, list, ktorý uvoľňuje ...".

Charlie Hebdo sa aj vo Francúzsku zameriaval na zosmiešňovanie politických a náboženských predstaviteľov, po masakri redaktorov na čas prestal vychádzať. Zároveň sa stal symbolom slobody slova.

Niektorí Nemci si preto časopis kupujú hlavne ako výraz solidarity, napísala agentúra Reuters. Na redakciu v Paríži zaútočili v januári 2015 dva islamskí radikáli a zabili 12 ľudí. Vadili im vtipy o Mohammedovi, ktoré Charlie Hebdo publikoval.