Facebook sa chystá blokovať falošné správy

Facebook sa chystá blokovať falošné správy Fotka z filmu, používaná v hoaxoch

Sieť Facebook pripravuje viacero nástrojov, ktoré majú blokovať šírenie falošných správ na sociálnych sieťach. V New Yorku to dnes oznámil viceprezident spoločnosti John Hegeman.

 

 

Užívatelia budú mať možnosť nepravdivé správy označovať ľahšie ako doteraz, a napadnuté fakty potom budú preverovať tímy expertov vrátane televízie ABC News alebo agentúry Associated Press.

Ak previerka potvrdí faktické nezrovnalosti, objaví sa u správy označenie "sporné" s preklikom na vysvetlenie výhrad. Nepravdivá správa nebude vyradená, aby sa sieť vyhla obvineniam z cenzúry. V zozname príspevkov sa ale posunie dole a nebude možné ju preposlať.

Vymyslené správy sa šíria veľmi rýchlo. Známe sú citáty Milana Lasicu, ktoré herec nikdy nepovedal a ľudia ich zdieľali napriek tomu, že ich dokonca aj sám poprel. Hoaxy a vymyslené správy sa využívajú bohato v proputinovskej propagande, ale aj rôznych politických kampaniach. Správu o migrantoch s fotkou z 24 ročného filmu šíril Richard Sulík a na zdieľanie nenávistných vymyslených správ je špecialista Boris Kollár.

Odporúčame: Emotívne fotky preplnenej lode sú podvrh. Vznikli pred 24 rokmi

Facebook chce zabrániť aj tomu, aby si sieťoví podvodníci privlastňovali doménové mená skutočných médií.

Spoločnosť Facebook bola v poslednej dobe kritizované za benevolentný prístup k falošným správam, ktoré sa v stále väčšej miere na internete objavovali, napríklad aj počas kampane pred prezidentskými voľbami v USA. Prekvapení Američania sa napríklad dozvedali, že kandidatúru Donalda Trumpa podporil pápež František alebo že federálny agent vyšetrujúci emailovú kauzu Hillary Clintonovej bol nájdený mŕtvy.

Sociologická spoločnosť Pew Research Center dnes zverejnila výsledky prieskumu, podľa ktorého takmer štvrtina Američanov, či už vedome alebo nevedome, preposiela falošnú správu. Podľa dvoch tretín opýtaných takéto informácie vyvolávajú zmätok o základných faktoch prebiehajúcich udalostí.