Print this page

Slovenská pošta vysvetľuje, prečo Noviny Smeru rozniesla a Kali špeciál nie

V lete vytlačili strany SaS a OĽaNO špeciálne noviny Kali špeciál, kde vysvetľovali najväčšiu kauzu poslednej Ficovej vlády kauzu Bašternák.

Slovenská pošta vtedy odmietla rozniesť tieto stranícke noviny do schránok po Slovensku s týmto vysvetlením: „Tlačovina „KALI špeciál" na základe stanoviska Ministerstva kultúry SR nespĺňa zákonom stanovené požiadavky pre periodickú tlač. Z tohto dôvodu ju Slovenská pošta nemôže distribuovať do slovenských domácností ako periodickú tlač."


O pár mesiacov nastala podobná situácia strana Smer-SD prišla s vlastnými novinami, ktoré zaregistrovala v zozname periodickej tlače s názvom Noviny strany Smer-SD, no novinám chýbali rovnaké povinné náležitosti, aké nemal Kali špeciál. Slovenská pošta však smerácke noviny rozniesla.

Foto: Omédiách.com

Prečo Slovenská pošta Noviny strany Smer rozniesla?

"Na distribúciu tlačoviny ako periodická tlač je potrebné, aby objednávateľ tejto služby preukázal, že túto tlačovinu má registrovanú Ministerstvom kultúry ako periodickú tlač," píše pošta. Smer má svoje noviny zaregistrované ako periodickú tlač. Posudzovanie absencie povinných náležitostí periodickej tlače v zmysle zákona, podľa nej nepatrí do kompetencie Slovenskej pošty, ale do kompetencie Ministerstva kultúry. „Tlačovina Noviny Smeru bola podaná ako leták, podkategórie neadresná periodická tlač... V prípade vydavateľa tlačoviny Noviny Smeru, nemá Slovenská pošta žiadnu vedomosť o spornosti registrácie tejto tlačoviny ako periodickej tlače, nemáme vedomosť ani o porušovaní autorských práv vydavateľa tejto tlačoviny a z hľadiska obsahu tejto tlačoviny sa jedná o tlačovinu, ktorá nie je zameraná voči konkrétnej fyzickej osobe a preto tu neexistuje žiadne riziko vzniku zodpovednosti Slovenskej pošty za porušenie osobnostných práv konkrétnej fyzickej osoby. Na základe týchto skutočností sa preto Slovenská pošta rozhodla túto tlačovinu distribuovať prostredníctvom svojej poštovej siete," napísala pošta.

Odporúčame aj: Ministerstvo Marka Maďariča si posvieti na Noviny Smeru

Prečo nerozniesla Kali špeciál?
„V prípade tlačoviny s názvom „Kali špeciál", táto nebola distribuovaná najmä z dôvodu, že v nej použité fotografie porušovali autorské práva nositeľa týchto autorských práv, o čom nás priamo informovalo nielen Ministerstvo kultúry ale aj autor týchto fotografií. Z týchto dôvodov Slovenská pošta sa rozhodla nevstúpiť do zmluvného vzťahu s objednávateľom distribúcie tlačoviny „Kali špeciál" a vyhnúť sa tak možným budúcim súdnym sporom s autorom fotografií z dôvodu nedovoleného šírenia jeho autorského diela," píše pošta.
V stanovisku v lete pošta napísala, že tlačovinu „KALI špeciál" nemôže distribuovať do slovenských domácností ako periodickú tlač, lebo na základe stanoviska Ministerstva kultúry SR nespĺňa zákonom stanovené požiadavky pre periodickú tlač. 

K vyžiadaniu stanoviska z ministerstva pristúpila pošta z toho dôvodu, že "v prípade ak by sa predmetná registrácia tejto tlačoviny nepovažovala za platnú, nazeralo by sa na takúto tlačovinu ako na leták a v tomto prípade by v zmysle zákona o reklame mala Slovenská pošta postavenie šíriteľa reklamy a v prípade zásahu do osobnostných práv konkrétnej fyzickej osoby by to zakladalo zodpovednosť Slovenskej pošty za porušovanie takýchto práv," dodáva pošta v svojom aktuálnom stanovisku.