Prečo vznikla kniha Svet Martina Filka?

Prečo vznikla kniha Svet Martina Filka?

V týchto dňoch vyšla kniha textov Martina Filka, ekonóma, ktorý tento rok tragicky zahynul. Knihu zostavili jeho priatelia a novinári.

 


Ako vznikol nápad napísať knihu o názoroch bývalého riaditeľa Inštitútu pre finančnú politiku ministerstva financií Martina Filka? „V utorok, deň po tragickom veľkonočnom pondelku, keď Martin Filko zmizol pod hladinou Dunaja, sme si dali stretnutie. Martin Dubéci, Štefan Kišš a ja. V jednej z bratislavských vinární," píše novinár Trendu Filip Obradovič.

 

Knihu začali pripravovať pomerne rýcho. Martinova manželka Asena, jeho dlhoročný priateľ a spolužiak Andrej Svorenčík, Martin Dubéci a Filip Obradovič vybrali z množstva jeho publikovaných textov tie najlepšie. Následne ich rozdelili do štyroch tematických oblastí: ekonomika, hospodárska politika, spoločnosť a zdravotníctvo.

Kniha Svet podľa Filka prináša pohľad na to, ako rozmýšľal jeden z najvýznamnejších slovenských ekonómov súčasnosti, ako to myslel so štátom, čomu prikladal dôležitosť, ako sa prejavoval jeho cit pre spravodlivosť, čo považoval za pálčivé problémy krajiny a kde videl ich riešenia. Editori vybrali jeho najlepšie články z prierezových tém ekonómie, hospodárskej politiky, spoločnosti a zdravotníctva. Doslov napísali Martinovi rodičia, Ľudovít Ódor a Konštantín Čikovský.

Kniha je doplnená osobnými spomienkami priateľov a neverejnou obrazovou prílohou.

„Hlavným dôvodom, prečo vznikla táto kniha, je, aby sa zachoval odkaz M. Filka. A to nielen v podobe kľúčových reforiem, za ktorými stojí a ktoré šetria štátu desiatky až stovky miliónov eur. Ale aj jeho prístup k životu, spôsob myslenia a vedenia diskusie, ktorej piliere sú založené na kvalitných dátach, konštruktívnom prístupe, silnom kritickom myslení a vecnosti," dodáva redaktor Trendu.