Ruské médiá špekulujú pri leteckej katastrofe aj o teroristickom útoku

Ruské médiá špekulujú pri leteckej katastrofe aj o teroristickom útoku Ilustr.foto: Aleksandr Markin

Hoci oficiálne ruské úrady úvahy o teroristickom útoku na lietadlo s členmi súboru Alexandrovcov označujú za predčasné, v ruských médiách sa objavili špekulácie pripúšťajúce násilný scenár katastrofy. Hovorí sa o možnej explózii na palube.

 

 

Ruský minister dopravy Maxim Sokolov, ktorý riadi vyhľadávacie práce, novinárom povedal, že vyšetrovatelia berú do úvahy "všetky možné verzie katastrofy". Hovoriť o teroristickom útoku je podľa neho ale predčasné.

Predmetom skúmania bude podľa Sokolova aj technická zdatnosť posádky. Šéf ruských vyšetrovateľov Alexander Bastrykin sa už zoznámil s prvými výsledkami vyšetrovania, uviedla bez ďalších podrobností agentúra TASS.

Petrohradský spravodajský server fontanka.ru dnes s odvolaním sa na svoje zdroje v tajnej službe napísal, že do vyšetrovania katastrofy sa vložila kontrarozviedka FSB. Jej agenti vraj preverujú každého, kto sa mohol k lietadlu priblížiť ako na letisku Čkalovskij severovýchodne od Moskvy, odkiaľ stroj štartoval, tak aj na letisku v meste Adler pri Soči, kde naposledy pristál.

Igor Obodkov z moskovského letiska Šeremeťjevo tvrdí, že výbuch na palube lietadla Tu-154 nemožno vylúčiť. Možná je aj chyba pilota, aj keď posádka bola vraj veľmi skúsená. Podľa bývalého leteckého dispečera Vitalija Andrejeva mohla pád lietadla vyvolať "mimoriadna situácia" na palube, ktorá pilotovi zabránila vyslať núdzový signál.

Ak by sa lietadlo dostalo do technických problémov, nič by nebránilo tomu, aby posádka informovala dispečerov v Soči. "Len dve minúty po štarte sa lietadlo stratilo z radarov a nevyslalo na zem žiaden signál. To svedčí o tom, že stroj mohol byť vystavený nejakej vonkajšej sile," povedal Andrejev moskovskému rozhlasu.

Niektorým ruským expertom katastrofa pripomína minuloročnú tragédiu ruského boeingu nad Sinajským polostrovom s 224 obeťami, ktorá bola pripísaná teroristom. Letec Sergej Knyšov novinárom z agentúry RBK povedal, že ak na palube vznikol problém, posádka z nejakých dôvodov nestihla reagovať. "Chyba pilotov je nepravdepodobná, neriadili to deti," povedal Knyšov.

Rozhlasová stanica Echo Moskvy si kladie otázku, prečo mali lietadlo medzipristátie v Soči, keď lietadlá rovnakého typu zvyčajne letia z Moskvy do Sýrie priamo. Podľa oficiálnej správy mal stroj v Soči doplniť palivo. "Je ale možné, že Tu-154 tam pristál z iných príčin," uviedla stanica.

Podľa oficiálnych správ vyšetrovateľov medzi vyšetrovacie verzie nebola zaradená možnosť teroristického útoku. Podiel teroristov na skaze lietadlá odmietajú aj politické zdroje v Kremli.