Print this page

Dráma Masaryk o československom diplomatovi bude uvedená na Berlinale Foto: ČT

Historická dráma o niekdajšom československom diplomatovi Janovi Masarykovi a udalostiach spojených s mníchovskou dohodou o rozbití Československa z roku 1938 sa dostane do kín onedlho.

 

 

Nový film režiséra Juliusa Ševčíka bude uvedený v hlavnom programe tohtoročného Medzinárodného filmového festivalu v Berlíne.

"Masaryk bude mať premiéru v hlavnom programe pod hlavičkou Berlinale Special. V rámci tejto sekcie uvádza berlínsky festival mimoriadne kinematografické počiny alebo pocty svetovým filmárskym osobnostiam. Vlani išlo napríklad o poctu Alanovi Rickmanovi - film Rozum a cit a poctu Davidovi Bowiemu - film Muž, ktorý spadol na Zem, "informovala hovorkyňa projektu Uljana Donátová.

Podľa režiséra a spoluscenárista Juliusa Ševčíka je príbeh ľudí, ktorí sa snažia, hoci nedokonale, postaviť diktatúre, vždy nadčasový a romantický. Rovnako tak, ako je často krutý a vopred odsúdený na neúspech. "Či už ide o Jana Masaryka, ktorý sa snaží presvedčiť veľmoci, aby zarazili nacistickú agresivitu, či v inom životnom období ruskú agresiu. Študenta stojaceho si za svoju pravdou oproti presile, či o bežného človeka, ktorý chce žiť slobodne napriek silám, ktoré ho chcú zmanipulovať či zajať. Vždy ide nakoniec o boj dobra proti zlu - a v ňom zlo často víťazí," uviedol Ševčík. Titulná úlohu vytvoril Karel Roden.

Pre producentskú spoločnosť IN FILM je film Masaryk po desiatich rokoch návratom do hlavného programu Berlinale. Bola totiž výkonným producentom filmu Obsluhoval som anglického kráľa, ktorý na festivale získal cenu FIPRESCI. Po rovnakej dobe sa tak do Berlína vráti aj Oldřich Kaiser, ktorý v oboch filmoch vytvoril jednu z hlavných rolí. Film Jiřího Menzela bol vtedy uvádzaný priamo v hlavnej súťaži.

Do distribúcie sa Masaryk dostane 9. marca. Symbolicky, vzhľadom na to, že zatiaľ nevyjasnený pád z okna, ktorý ukončil život Jana Masaryka, sa odohral v noci z 9. na 10. marca 1948.

Česko-slovenský film Masaryk vznikol v produkcii spoločnosti IN Film a Rudolfa Biermanna. Koproducentom bola Česká televízia, ďalšími koproducentami RTVS a ZDF/Arte.