Print this page

Poľský minister baví médiá aj internety, vážne hovoril o štáte San Escobar Foto: Netflix

Poľský minister zahraničia Witold Waszczykowski ukázal trochu chabú orientáciu v názvoch štátov Latinskej Ameriky a karibskej oblasti.

 

 

Novinárom po rokovaniach v rámci OSN v New Yorku povedal, že jeho ľudia viedli rozhovory napríklad so zástupcami štátu San Escobar. Podobný štát na zozname krajín sveta uznávaných spoločenstvom neexistuje.

Waszczykowski bol v New Yorku zháňať podporu pre poľskú kandidatúru na miesto nestáleho člena Bezpečnostnej rady OSN. Poľským novinárom vysvetlil, že diplomacia už dlhšiu dobu usilovne pracuje na kontaktoch so všetkými krajinami, ktoré by mohli poľský zámer pri hlasovaní vo Valnom zhromaždení podporiť. "Napríklad s takými krajinami, ako je San Escobar či Belize. Každý z týchto štátov má vo Valnom zhromaždení jeden hlas," povedal Waszczykowski s tým, že sa zástupcovia niektorých krajín s poľskými diplomatmi zišli "zrejme prvýkrát v histórii".

Diplomati krajiny evokujúcej meno kedysi obávaného kolumbijského drogového bossa ale poľskú kandidatúru nepodporia, pretože taký štát neexistuje.

Potom, čo jeho citát vzbudil rozruch na poľských weboch a ľudia si z ministra začali robiť žarty, prišla s vysvetlením jeho hovorkyňa Joanna Wajdová. Jej šéf sa vraj len preriekol, v skutočnosti mal na mysli ľudí z ministerstva zahraničia štátu Svätý Krištof a Nevis. Omyl vraj spôsobila podobnosť mená San Escobar so španielskou verziou názvu štátu San Cristóbal y Nieves. Anglicky hovoriaca krajina pritom medzinárodne používa názov Saint Kitts and Nevis.

Waszczykowského výroky sa nerozoberajú v médiách prvýkrát. Pred rokom vyzval Poliakov, aby sa pokúsili zmeniť svet "zložený z cyklistov a vegetariánov". Takto zjednodušil výsledok ôsmich predchádzajúcich rokov vlády liberálov. Krátko na to vyhlásil, že sa vďaka novej vláde Poľsko zbavilo servilnej "negerskej mentality" voči USA. Už na konci predminulého roka zase navrhol cvičiť sýrskych utečencov v Európe k boju, aby sa mohli vrátiť bojovať za svoju vlasť, namiesto aby "popíjali kávu a pozorovali, ako my bojujeme za ich bezpečie".