Sulík: Žalobu na Havrana stiahnem

Sulík: Žalobu na Havrana stiahnem Reprofoto video Denník N

Predseda SaS včera ponúkol Michalovi Havranovi dva kompromisy, po ktorých bol ochotný stiahnuť žalobu. Dnes oznámil, že žalobu stiahne. AKTUALIZÁCIA.

 

 

Predseda SaS Richard Sulík a moderátor RTVS Michal Havran sa včera stretli v diskusii Denníka N, kde takmer dve hodiny rozprávali o žalobe, ktorú podal Sulík na Havrana za slovné spojenie "trapnučký fašista", ale aj o predstave fašizmu či hrozbe Kotlebovcov. „Hovoríte o mne, že som fašista," vyčítal Sulík už na začiatku debaty Havranovi. „Nie, hovorím trápnučký fašista," odpovedal mu Havran.

 

Podrobnosti: Richard Sulík žaluje Havrana za status na Facebooku

Na záver diskusie sa moderátor relácie Lukáš Fila Sulíka spýtal, či je naozaj ten súd nutný a či nechce žalobu stiahnuť. Na čo reagoval Sulík ponukou pre Havrana. „Ponúkam kompromis... Nechcem žiadne ospravedlnenie. Mne bude bohato stačiť, ak ma už viac nebude označovať za fašistu. A nemusí ani mazať ten status. Ani to už nechcem, lebo tam sú popísané ďalšie veci na moju osobu. Stačí mi, ak to slovo nahradí „blbcom", „somárom", niečím... a pre mňa je tá vec zo sveta," povedal Sulík.

Havran ponuku neprijal. „Pán Sulík, ja vám nemôžem sľúbiť takú vec. Ja vás úplne chápem, že ste sa dostali do situácie veľkorysého gesta, aj si to vážim, že ste to povedali. Keď sa budete znovu stretávať s Kotlebom, alebo budete mať také výroky, ktoré budú vo mne vyvolávať tento pocit, tak ja to budem musieť napísať. Lebo, ako ste povedali, že ste sa pomýlili v svojej politickej orientácii, že už nie ste liberálom, tak keď o rok zistíte, že už nie ste tým, čím ste, a my budeme mať nejakú džentlmenskú dohodu, podľa ktorej to už ja nebudem komentovať. Viete, ja si musím zachovať svoju slobodu," reagoval Havran.

Sulík to skúsil včera ešte s jednou ponukou. „Ponúkam vám iný kompromis. Za ten výrok, kktorý bol zjavne mimo, sa mi ospravedlňte," povedal Sulík, s tým, že keď bude v budúcnosti chcieť napísať niečo podobné, nech berie na vedomie, že to „vnímam citlivo, budete musieť mať na to argumenty."

Havran aj to odmietol.

Aktualizácia 14:20: Richard Sulík dnes na Facebooku oznámil, že žalobu na Havrana stiahne s týmto komentárom: "Včera som mal diskusiu s Michalom Havranom a medziiným som sa dozvedel, že výrok "islam nie je kompatibilný s našou kultúrou" je fašistický. Tiež som sa dozvedel, že fašista je z pohľadu pána Havrana každý druhý avšak nedozvedel som sa, ako chceme nazývať skutočných fašistov, tých ktorí by radi inak zmýšľajúcich ľudí posielali do plynu. Moderátor Fila (btw. good job) sa dozvedel, že kladie hlúpe otázky, keď sa spýtal, kto je väčší fašista - Kotleba, či ja. Nadobudol so dojem, že podľa Havrana je fašista každý, kto s ním nesúhlasí a dospel som k záveru, že s týmto pánom nemá zmysel na túto tému (a možno ani na žiadnu inú) diskutovať. Pochopil som, že aj vďaka pánovi Havranovi pojem fašista tak strašne devalvoval, že nech si ma kľudne tak označuje, je to vlastne úplne jedno. A preto žalobu sťahujem, budem sa venovať zmysluplnejším veciam."

"Pán Sulík žalobu stiahol, pretože vie, že by prehral. Všetky jeho ostatné interpretácie, na ktoré sa mi už nechce reagovať, pretože ukázal limity svojho historického a kultúrneho vedomia o fašizme, sú určené iba ako testosterónové odkazy jeho nasledovníkom," reagoval na stiahnutie žaloby pre Denník N Havran.