Biely dom nepustil na tlačovku novinárov viacerých významných médií

Biely dom nepustil na tlačovku novinárov viacerých významných médií Ilustr.foto FB D. Trump

Biely dom dnes zakázal spravodajcom niekoľkých významných amerických médií vstup na tlačovú konferenciu prezidentského hovorcu Seana Spicera.

 

 

Oznámil to denník The New York Times. Podľa amerického denníka ide o udalosť, ktorá je vo vzťahoch medzi kanceláriou prezidenta USA a médiami úplne mimoriadna.

Vstup do západného krídla Bieleho domu, kde sa tlačové konferencie hovorcov obvykle konajú, nebol umožnený okrem korešpondenta newyorského denníka ani spravodajcom CNN, denníka The Los Angeles Times a spravodajského serveru Politico. Na protest proti postihu kolegov sa odmietli zúčastniť tlačovej konferencie reportéri časopisu Time a tlačovej agentúry Associated Press.

Prístup bol naopak umožnený spravodajcovi krajne pravicového servera Breitbart News, ktorého bývalý šéf Steve Bannon je hlavným stratégom Bieleho domu. Personál tlačového oddelenia takisto vpustil novinárov denníkov The Washington Times, The Wall Street Journal a televízií ABC, CBS a Fox News.

Proti postupu voči novinárom podalo protest Združenie spravodajcov Bieleho domu (WHCA), ktorého členmi sú žurnalisti akreditovaní pri prezidentskom úrade. "Ostro protestujeme proti postupu Bieleho domu. O záležitosti budeme s personálom Bieleho domu hovoriť," uvádza sa vo vyhlásení.

"Je to neprijateľná udalosť," konštatoval zástupca televízie CNN. "Zrejme sa tak chcú pomstiť, keď novinári publikujú fakty, ktoré sa im nepáčia. Budeme v tom napriek tomu pokračovať," zdôraznil.

Biely dom svoj postup obhajoval. "Pozvali sme skupinu novinárov, takže každý bol zastúpený. Rozhodli sme sa pridať ešte niekoľko ďalších ľudí. Nič viac ako toto," vyhlásila hovorkyňa Bieleho domu Sarah Sandersová.

K udalosti došlo len krátko po tom, čo Donald Trump na zhromaždení vo Washingtone tvrdo kritizoval médiá. Novinári podľa prezidenta vyrábajú zavádzajúce správy, aby poškodili Biely dom.