Spiegel: Spolková spravodajská služba sleduje zahraničných novinárov

Spiegel: Spolková spravodajská služba sleduje zahraničných novinárov ILustr.foto: RBH

Nemecká Spolková spravodajská služba (BND) sleduje od roku 1999 zahraničných novinárov okrem iného v Afganistane, Pakistane a v Nigérii.

Napísal to magazín Spiegel s odvolaním sa na bližšie neurčené dokumenty. BND sa k týmto informáciám odmietla vyjadriť.

Podľa uvedených dokumentov je na zozname spravodajskej služby minimálne 50 sledovaných telefónnych a faxových čísel alebo e-mailových adries novinárov či redakcií. Je medzi nimi napríklad viac ako desiatka prípojok britskej BBC v Afganistane a v jej londýnskej centrále. Sledované sú aj redakcie medzinárodného programu BBC World Service.

Na zozname záujmových cieľov Spolkovej spravodajskej služby je údajne takisto prípojka denníka The New York Times v Afganistane. To isté sa týka aj mobilných a satelitných telefónov agentúry Reuters v Afganistane, Pakistane a Nigérii, napísal Spiegel.

Organizácia Reportéri bez hraníc podľa magazínu označila toto sledovanie za "poburujúci útok na slobodu tlače" a "nový rozmer porušovaniu ústavy". Obáva sa tiež, že BND bude zahraničných novinárov ďalej odpočúvať a nič na tom nezmení ani nový zákon o spravodajskej službe.

Reportéri bez hraníc už tiež v spolupráci s ďalšími novinárskymi organizáciami v tejto súvislosti pripravujú ústavnú sťažnosť.

Podľa agentúry DPA Zväz nemeckých novinárov (WE) žiada od spolkovej vlády objasnenie uvedenej záležitosti. Zdôrazňuje pritom, že základné právo slobody tlače a slobody názoru neplatí len v Nemecku a nemecká rozviedka ho musí rešpektovať aj v zahraničí.