Talianske tlačové agentúry dnes odmietli informovať, neinformujú ani o pápežovi

Talianske tlačové agentúry dnes odmietli informovať, neinformujú ani o pápežovi Ilustr.reprofoto NTV

Talianske tlačové agentúry nepokrývajú dnešné udalosti, hoci dnešok je v Taliansku spravodajsky nabitý.

 


"Sobota je pre Európu a pre Taliansko veľkým dňom, a preto viac ako 800 zamestnancov tlačových agentúr týmto okamihom vyjadruje svoj nesúhlas, najmä hlave štátu Sergiovi Mattarellovy, štátnym a európskym inštitúciám a verejnosti, ktorá volá po umlčaní spravodajcov, na ktorých stojí celý taliansky spravodajský systém," citovala agentúra ANSA vyhlásenie talianskych tlačových odborov.
Dvadsaťštyrihodinovým štrajkom, ktorý skončí v nedeľu o 6:00, protestujú talianske tlačové agentúry proti snahe vlády uvoľniť výberové konania ohľadom dodávok informácií štátnym inštitúciám. Robia tak v deň osláv 60. výročia podpísania rímskych zmlúv a návštevy pápeža v Miláne. Protestu sa zúčastňuje aj hlavná tlačová agentúra ANSA.

 

Oznámenie reaguje na údajné odmietnutie dialógu zo strany ministra športu Luky Lottiho, ktorého úrad má na starosti informácie. Ministerstvo chce umožniť vstup všetkým európskym agentúram do výberových konaní na obstarávanie informácií pre verejné inštitúcie, čo by tie talianske mohlo odstaviť od jedného z hlavných zdrojov príjmov. Redakčné odbory tvrdia, že by to mohlo okrem iného "ohroziť pluralitu informácií a oslabiť národné záujmy". Minister Lotti odbory viní z neochoty konať.

Do dnešného štrajku sa zapojilo 14 tlačových agentúr. Okrem agentúry ANSA napríklad Agi, Il Sole 24 Ore či Radiocor. Odpor voči európskym výberovým konaniam vyjadrujú v deň, keď sa európski lídri snažia v Ríme ukázať jednotu pri oslavách 60. výročia podpísania zakladateľských dokumentov EÚ. Mimoriadny víkend potom dopĺňa návšteva pápeža Františka v Miláne. Hlava katolíckej cirkvi v druhom najväčšom talianskom meste sa zamerala na chudobných a chystá sa aj na prehliadku väznice.