Print this page

Dekanka FMK odpovedá absolventom: Finančné ocenenie vráťte na účet Foto: FMK

Dekanka Fakulty masmediálnej komunikácie UCM v Trnave Dana Petranová reaguje na otvorený list troch absolventov.

 

 

Minulotýždňová účasť Tibora Rostása na vedeckej konferencii FMK má ďalšiu dohru. Dnes ráno traja známi absolventi oznámili, že sa rozhodli vrátiť ocenenie Granátové jablko Mariána Matyáša, určené pre absolventov a študentov šíriacich dobré meno fakulty. „V uplynulých týždňoch ste povesť našej alma mater poškvrnili. Neostáva nám teda iné ako ocenenie, ktoré sme si prevzali na tej istej vedeckej konferencii, na ktorú ste pozvali človeka dehonestujúceho mediálnu komunikáciu založenú na faktoch, vrátiť," píšu v otvorenom liste dekanke FMK marketérka a publicistka Veronika Pizano, dizajnér Jakub Ptačin a copywriter Radovan Andrej Grežo.

Podrobnosti: Na konferenciu si fakulta pozvala konšpirátora Rostása

"Vás teda týmto žiadame o odstránenie našich mien z akýchkoľvek materiálov o ocenení. Čiastku 1 250 €, ktorá naše ocenenia dohromady sprevádzala, venujeme Jánovi Benčíkovi a Jurajovi Smatanovi, aby sme podporou ich boja proti dezinformáciám aspoň trochu zmiernili negatívny dopad Vašej spolupráce s ľuďmi, ktorí dezinformácie šíria," píšu.

Popoludní reagovala na ich výzvu dekanka tiež otvoreným listom, ktorý poskytla Omédiách.com.

„Vaše rozhodnutie rešpektujem. Hoci sa pozastavujem nad mierou teatrálnosti tohto aktu," píše Petranová. Nesúhlasí s ich verziou podpory Smatanu a Benčíka. „Vrátenie ocenenia je možné jedine jeho vrátením v plnom rozsahu. Dekréty pošlite poštou, finančnú hotovosť poukážte na toto číslo účtu: SK598180 0000 0070 00071919," píše.

V rozsiahlom liste opäť obhajuje Rostása: „Každé legálne existujúce médium na Slovensku je pre nás objektom výskumu a bolo by chybou, ak by unikalo našej pozornosti. Pretože existuje, pretože má svoje publikum, pretože komunikuje rôzne posolstvá, pretože má vplyv na verejnú mienku a nálady v spoločnosti. S týmto zámerom plánuje FMK UCM naďalej pristupovať ku všetkým médiám aj ich predstaviteľom. Či už ide o RTVS, SME, Denník N, Nový Čas, Extra Plus, Zem a Vek, časopis Záhradkár, Strážna veža Svedkov Jehovových, alebo akékoľvek iné médium."

Zároveň dekanka pripomína Veronike Pizano a Grežovi, že preberali ocenenie na konferencii v roku 2011, na ktorej Rostás vystupoval a sedel aj ako divák. "Program konferencie v plnom znení ste mali k dispozícii, rovnako aj všetky významné médiá na Slovensku. Milá Veronika, Vy ste dokonca boli v organizačnom výbore konferencie, čiže ste vlastne spoluorganizátorkou konferencie za účasti „konšpirátora", píše Petranová.

Dovolíme si pani dekanke pripomenúť, že Rostásov konšpiračný časopis začal vychádzať v máji 2013 a jeho konšpiračná relácia Mlčanie začala na Vive od roku 2012. A tak vtedajší študenti v roku 2011 nemali prečo poznať Rostása a nemohli ani predpovedať, čoho bude tento rečník a návštevník konferencie schopný o dva roky neskôr. 

Zaujíma vás zákulisie médií? Sledujte nás na facebooku