Novinár Kroupa: Môže sa objaviť nahrávka o tom že, kompromateriály na Babiša mali pripravovať ľudia okolo Penty a Lorenca

Novinár Kroupa: Môže sa objaviť nahrávka o tom že, kompromateriály na Babiša mali pripravovať ľudia okolo Penty a Lorenca Foto: Omédiách.com

Vyzerá to tak, že dve škandalózne nahrávky, na ktorých je počuť Andreja Babiša a novinára MF Dnes Marka Přibila a ktoré otriasajú českou politickou aj novinárskou scénou, nemusia byť posledné.

 

 

Investigatívny tím českého Rádiožurnálu, na čele ktorého je novinár Janek Kroupa, získal viacero svedectiev a indícií, z ktorých vyplýva, že sa môže objaviť ešte jedna alebo aj dve nahrávky.

Kroupa, ktorý sa stretol s novinárom z nahrávok Přibilom, tvrdí, že sú autentické. Ich autenticitu nepoprel ani Babiš, ten hovorí, že sú zmanipulované.

„S pravdepodobnosťou hraničiacou s istotou môžeme povedať, že tie nahrávky nahral Marek Přibil. Ich ďalší osud a prečo to urobil, je vec druhá," povedal Kroupa v rozhovore pre Rádiožurnál. Přibil podľa neho vedel o nahrávaní a sám povedal, že nahrávok je viac.

Odporúčame aj: Po škandále s nahrávkou redaktori denníka napísali vyhlásenie a dávajú výpovede

Krupovi popísal, žo unikne ďalšia. „Tá ďalšia nahrávka, ktorá ešte neunikla, podľa Marka Přibila má obsahovať debatu o tom, že sa pripravujú akési kompromateriály na Andreja Babiša, ktoré by mali pripravovať ľudia okolo Penty a Alojza Lorenca (posledný veliteľ ŠtB, ktorý neskôr pracoval ako bezpečnostný konzultant Penty). Mali by sa týkať spolupráce Andreja Babiša s KGB," povedal Kroupa.

Investigatívny tím Kroupu pracuje aj s hypotézou, že vyzradeniu nahrávok pomohla náhoda. „Existuje teda variant, že si Přibil všetko nahrával len pre svoju potrebu, nahrávky ukladal do počítača a keď ho predával, zle ho premazal. A niekto to tam neskôr našiel."

Požiadali sme o stanovisko finančnú skupinu Penta: "Nevidíme zmysel v tom, aby sme sa vyjadrovali k spravodajským hrám, ktoré sa odohrávajú na českej politickej scéne. Uvedené tvrdenia sú absolútne nezmysly," povedal hovorca Penty Gabriel Tóth pre Omédiách.com.