Bloger Ján Benčík získal Cenu európskeho občana za rok 2017

Bloger Ján Benčík získal Cenu európskeho občana za rok 2017 Foto: prezident.sk

Bloger Ján Benčík sa stane držiteľom Ceny európskeho občana za rok 2017 za Slovensko. Získa ju spolu s ďalšími 49 laureátmi z krajín Európskej únie.

 

 

Ján Benčík je ružomberský dôchodca, občiansky aktivista a bloger. Za svoju odvahu čeliť extrémistom aj napriek vyhrážkam už získal ocenenie Biela vrana. Niekoľko rokov monitoruje a odkrýva správanie slovenských neonacistov, extrémistov, konšpirátorov a žoldnierov bojujúcich na Ukrajine. Podľa poslanca Ivana Štefanca, ktorý podal návrh na ocenenie, si Benčík cenu zaslúži práve „za vytrvalú činnosť pri odkrývaní extrémistických síl v spoločnosti v dobe, kedy chýba ochota overiť si zdroje informácií."

Európsky parlament každoročne udeľuje Cenu európskeho občana za výnimočné výkony v oblasti podpory vzájomného porozumenia a užšej integrácie medzi občanmi členských štátov, cezhraničnej alebo nadnárodnej spolupráce v rámci EÚ, nadnárodnej kultúrnej spolupráce, ktorá prispieva k posilneniu európskeho ducha, za príspevok k projektom, ktoré súvisia s Európskym rokom, či za činnosti, ktoré sú prejavom hodnôt zakotvených v Charte základných práv EÚ.

Verejné odovzdávanie ceny organizuje Informačná kancelária Európskeho parlamentu na Slovensku.
V predchádzajúcich rokoch Cenu za Slovensko získali Divadlo z pasáže, fotograf Šymon Kliman, predsedníčka Ligy proti rakovine Eva Siracká či kultúrny a spoločenský zväz Csemadok.