Trump za urážku moderátorky zožal kritiku zo všetkých strán

Trump za urážku moderátorky zožal kritiku zo všetkých strán Foto: FB D. Trump

Americký prezident Donald Trump sa na twitteri urážlivo vyjadril o moderátorke televízie MSNBC, ktorá ho predtým kritizovala v jednej z relácií.

Bývalý magnát a televízny showman známy svojimi nevyberanými výrokmi napísal, že počas ich stretnutia "škaredo krvácala z faceliftu" a nelichotivo sa vyjadril aj o jej inteligencii. Kým Trumpova žena svojho manžela obhajovala, zniesla sa na neho kritika od politických oponentov aj spojencov.

Trump sa na twitteri začudoval, že o ňom moderátorka Mika Brzezinski a jej kolega Joe Scarborough v rannej relácii, na ktorých sa vraj už nepozerá, "hovorili škaredo". "Tak ako to, že šialená Mika s nízkym IQ spolu s psycho Joeom prišli ... do Mar-a-Lago a tri večery po sebe na prelome roka sa so mnou pokúšali zísť. Škaredo krvácala z faceliftu. Povedal som nie!" opísal prezident údajnú snahu televíznej dvojica o natáčaní v Trumpovom floridskom sídle.

Trumpove slová vyvolali reakciu nielen jeho tradičných názorových oponentov, ktorí označujú jeho vyjadrovania na twitteri za neprípustné pre hlavu štátu, ale aj jeho politických spojencov. "Toto pochopiteľne nepovažujem za vhodný komentár," vyhlásil predseda Snemovne reprezentantov Paul Ryan, ktorý vlani aj kvôli jeho kontroverzným výrokom váhal s podporou Trumpovej prezidentskej kandidatúry, avšak teraz patrí k obhajcom jeho politických krokov.

Ešte kritickejšie sa k Trumpovým slovám postavilo niekoľko republikánskych senátorov. "Pán prezident, váš tweet nepatrí k úradu a predstavuje to, čo je v americkej politike zlé, nie veľkosť Ameriky," napísal v narážke na Trumpov slogan "vráťme Amerike jej veľkosť" senátor Lindsay Graham.

Hovorkyňa Bieleho domu Sarah Huckabeeová Sandersová na početné otázky novinárov prezidenta reagovala s tým, že si ho ľudia zvolili práve preto, že je "bojovník" a na kritiku reaguje tým, že vráti úder. Otázku, či bol tento úder férový, nechala bez odpovede.

Za svojho muža sa postavila aj Melania Trumpová, ktorá vo svojom ojedinelom vystúpení počas minuloročnej kampane sľubovala, že sa ako prvá dáma zasadí o odstránenie kyberšikany a urážok na sociálnych sieťach.

"Ako už prvá dáma v minulosti verejne vyhlásila, keď je jej muž napadnutý, vráti úder desaťkrát silnejšie," povedala jej hovorkyňa Stephanie Grishamová.