Bloger Ján Benčík si prevzal Cenu európskeho občana za rok 2017

Bloger Ján Benčík si prevzal Cenu európskeho občana za rok 2017 Ilustr.foto: KP SR

Bloger Ján Benčík sa stal držiteľom Ceny európskeho občana za rok 2017 za Slovensko. Cenu si prevzal dnes, na slávnostnom odovzdávaní, ktoré zorganizovala Informačná kancelária EP na Slovensku.

Ján Benčík je ružomberský dôchodca, občiansky aktivista a bloger. Niekoľko rokov monitoruje a odkrýva správanie slovenských neonacistov, extrémistov, konšpirátorov a žoldnierov bojujúcich na Ukrajine. Za svoju odvahu čeliť extrémistom aj napriek vyhrážkam už získal ocenenie Biela vrana.

Benčík získava cenu spolu s ďalšími 49 laureátmi z krajín Európskej únie. Rozhodla o tom kancelária Ceny na návrh poslanca EP Ivana Štefanca.

Podľa Benčíka je povinnosťou všetkých ľudí, aby sa snažili udržať Európu: „Musíme prekonať názorové rozdiely a spojiť sa v tomto diele, ktoré je toho hodné. Ja sa usilujem vo svojich blogoch upozorňovať na ľudí, ktorí si tieto hodnoty nevážia a radi by nás videli mimo tohto zväzku," povedal Benčík.

V predchádzajúcich rokoch Cenu za Slovensko získali Divadlo z pasáže, fotograf Šymon Kliman, predsedníčka Ligy proti rakovine Eva Siracká či kultúrny a spoločenský zväz Csemadok.