Klesol predaj Nového Času, SME, Pravdy aj Hospodárskych novín

Klesol predaj Nového Času, SME, Pravdy aj Hospodárskych novín Ilustr.foto: Omédiách.com

Väčšina z piatich slovenských celoštátnych denníkov zaznamenala v prvom polroku ďalší pokles predaného nákladu tlačeného vydania novín o zhruba desatinu.

 

 

Vyplýva to z údajov Kancelárie pre overovanie nákladov tlače - ABC SR a vydavateľstiev. S poklesom záujmu ľudí o kúpu novín bojujú slovenskí vydavatelia už dlhšiu dobu.

Tradične najväčší predaný náklad mal bulvárny denník Nový Čas, v priemere to bolo približne 82.600 výtlačkov. V porovnaní s prvým polrokom minulého roka to predstavuje pokles o takmer desať percent.

Dvojkou na trhu zostal denník Plus jeden deň vydavateľa News and Media Holding, ktorý patrí skupine Penta. Denník predal v priemere viac ako 41.100 výtlačkov denne, čo predstavuje nepatrný pokles oproti vlaňajšku.

Za ním skončil denník Pravda. Pravda neposkytuje údaje do systému ABC SR, podľa informácií ČTK Pravda zaznamenala prepad predaného nákladu o takmer desatinu.

Odporúčame aj: Vydavateľstvo Penty získava ďalšie dve médiá

Penta má minoritný podiel aj vo vydavateľovi denníka Sme, ktorému predaný denný náklad za obdobie od januára do konca júna klesol o 7,2 percenta na menej ako 26.200 výtlačkov.
Napríklad v júni vydavateľstvo Petit Press predal viac ako 8500 vydaní Sme v elektronickej podobe.

Pokles predaja sa nevyhol ani Hospodárskych novín, ktoré patrí do skupiny Agrofert. Priemerný predaný náklad tohto denníka v prvom polroku klesol o 9,3 percenta na 10.778 kusov.
Systému overovanie nákladov tlače sa nezúčastňuje Denník N, ktorý predáva skôr elektronické predplatné.