Nájdené zohavené telo patrí hľadanej novinárke

Nájdené zohavené telo patrí hľadanej novinárke Foto: Kim Wall Twitter

Od tela boli úmyselne oddelené ruky, nohy a hlava.

 

Zohavené telo, ktoré bolo v utorok nájdené na pobreží Kodane, patrí hľadané švédskej novinárke Kim Wallovej.

"DNA odobraté z tela sa zhoduje s DNA Kim Wallovej," oznámila dánska polícia na twitteri. Zo smrti novinárky je podozrivý dánsky majiteľ amatérsky postavenej ponorky Peter Madsen, ktorý už vyšetrovateľom priznal, že Wallová zomrela na palube ponorky. Madsen ale tvrdí, že sa tak stalo pri nehode a že telo následne pochoval v mori.

Už v utorok polícia uviedla, že od tela boli úmyselne oddelené ruky, nohy a hlava, informoval server The Local. Telo našiel na pláži na kodanskom ostrove Amager cyklista.

Viac: Polícia viní majiteľa ponorky z vraždy švédskej novinárky

Novinárka bola naposledy videná 10. augusta, kedy nastúpila do Madsenovej ponorky, o ktorej písala reportáž. Amatérsky konštruktér najprv tvrdil, že Wallová síce v jeho plavidle bola, ale vystúpila z neho. Ponorka neskôr stroskotala, Madsen sa zachránil a Wallová bola odvtedy nezvestná.

Madsen bol už skôr zatknutý a teraz čelí podozreniu z neúmyselného zabitia tridsaťročnej reportérky. Príčina jej smrti zatiaľ nie je jasná.

Vyšetrovateľ Jens Möller Jensen na dnešnej tlačovej konferencii vyhlásil, že k telu novinárky bol upevnený kus kovu, "pravdepodobne preto, aby sa telo potopilo". Vyšetrovateľ tiež povedal, že v Madsenovej ponorke sa našli stopy zaschnutej krvi, ktoré patrili Wallovej.

Wallová študovala na parížskej Sorbonne, na Londýnskej ekonomickej škole (LSE) a na Kolumbijskej univerzite v New Yorku, kde získala v roku 2013 magisterský titul v odbore žurnalistiky. Písala okrem iného pre denník The New York Times, The Guardian aj pre časopis Time.