Marián Tkáč chce byť šéfom Tlačovej agentúry SR

Marián Tkáč chce byť šéfom Tlačovej agentúry SR Foto: RTVS

Správna rada TASR otvorila obálky uchádzačov na generálneho riaditeľa po odchode Jaroslava Rezníka.

 

 

Záujem o post generálneho riaditeľa Tlačovej agentúry Slovenskej republiky (TASR) prejavili dvaja uchádzači: Vladimír Puchala, ktorý je v súčasnosti poverený riadením agentúry, a šéf Matice slovenskej Marián Tkáč. O výsledkoch zasadnutia Správnej rady TASR, na ktorom otvorili obálky s menami záujemcov, informuje samotná TASR. Podľa predsedu Správnej rady Vladimíra Masára prihlášky oboch uchádzačov spĺňajú všetky zákonom stanovené náležitosti a verejné vypočutie projektov oboch kandidátov sa uskutoční 5. septembra.

Predseda Matice slovenskej ohlásil opätovnú kandidatúru aj na post šéfa Matice. Má za sebou škandál s plagiátorstvom, ale aj minulosť spojenú s ŠtB. Podľa informácií z archívu Ústavu pamäti národa mal Tkáč byť od októbra 1987 kandidátom spolupráce pod krycím menom Ríman a od októbra 1988 agentom ŠtB pod krycím menom Krajan Matica pod jeho vedením sa spája s kotlebovcami aj so Slovenskými brancami.

V roku 2012 prijali matičiari pod vedením Tkáča takéto vyhlásenie týkajce sa verejnoprávnych médií, medzi ktoré patrí aj TASR: „Štát musí mať dosah na obsah vysielania verejnoprávnych médií v záujme šírenia a presadzovania štátnej politiky vo všetkých oblastiach. Jasne treba vymedziť miesto a zaradenie (podriadenie) verejnoprávnych médií v záujme šírenia objektívnych informácií. Ak sú platené štátom, musia šíriť jeho politiku a zastávať záujmy štátu. Vláda je predsa povinná zabezpečiť dostatok relevantných a pravdivých informácií pre obyvateľov."

Vladimír Puchala prišiel do TASR spolu s Rezníkom, v súčasnosti je riaditeľom stratégie TASR. Puchala, ktorý je aj spisovateľom, Rezníka doprevádza roky. V čase, keď Rezník šéfoval Slovenskému rozhlasu, Puchala bol programových riaditeľom rádia aj štatutárom. Krátke obdobie v roku 2007 bol vedúcim komunikácie v Slovenskej elektrizačnej prenosovej sústave.