V KĽDR niekoľkým novinárom hrozí poprava

V KĽDR niekoľkým novinárom hrozí poprava Foto: Twitter @pearswick

Severná Kórea dnes oznámila, že zabije novinárov dvoch juhokorejských denníkov aj ich šéfredaktorov.


Dôvodom sú rozhovory s britskými autormi knihy, ktorá prinášajú pohľad na život v izolovanej KĽDR, a kvôli recenziám tejto knihy.
Severokórejská tlačová agentúra KCNA uviedla, že rozsudok smrti nad reportérmi a šéfmi dvoch juhokórejských listov vyniesol súd v KĽDR. Dotyční majú byť na základe tohto rozhodnutia popravení.

Súd vyjadril svoje rozhorčenie nad opisom života v KĽDR, ktorý podľa autorov knihy má čoraz viac kapitalistické črty. Súd mal tiež námietky proti juhokórejskému prekladu knihy, ktorý znie Kapitalistická kórejská ľudová republika, a proti obálke knihy, na ktorej je červená hviezda zo severokórejského štátneho znaku nahradená znakom dolára.

Podľa Pchjongjangu, juhokórejskí novinári urazili dôstojnosť Severnej Kórey.

Britským autorom knihy nazvanom v origináli North Korea Confidential: Private Markets, Fashion Trends, Prison Camps, Dissenters and Defectors severokórejské úrady priamo smrťou nepohrozili, uviedli však, že kniha "zlomyseľne očierňuje a skresľuje" pravú podobu KĽDR.

Knihu napísali Daniel Tudor, bývalý reportér Economist, a James Pearson, korešpondent Reuters.

Podobné extrémne hrozby zverejňuje severokórejská vláda pravidelne. V júni napríklad Pchjongjang pohrozil, že popravia bývalú juhokórejskou prezidentku a niekdajšieho šéfa rozviedky kvôli ich údajným plánom spáchať atentát na severokórejských vedúcich predstaviteľov.

V roku 2012 sa Severná Kórea vyhrážala juhokórejským médiám kvôli kritickým správam o detských festivaloch v Pchjongjangu. Armáda vtedy tvrdila, že delostrelectvo namierilo svoje zbrane na súradnice niektorých novín a televíznych staníc v Soule, pripomenula agentúra AP.