Print this page

Biskupi potrestali teológa Prostredníka za jeho vyjadrenia k Dúhovému pochodu Foto: Facebook O.P.

 Keď v auguste teológ a publicista Ondrej Prostredník vystúpil na Dúhovom pochode a podporil požiadavky LGBT komunity, mnohí tento postoj chválili.

 

„Prajem si, aby sme v cirkvách už prestali s absurdným spájaním LGBTI komunity s ohrozením tzv. tradičnej rodiny. Prajem si, aby sme v cirkvách prestali hovoriť o každej menšine ako o čomsi, čo narušuje tradície, kontinuitu a bezpečnosť. Prajem si, aby sme ako cirkvi už konečne začali prispievať k tomu, aby sa Slovensko stalo bezpečným domovom pre každého," povedal Prostredník počas svojho vystúpenia k Dúhovému pochodu.

Zboru biskupov Evanjelickej cirkvi a.v. na Slovensku sa to však nepáčilo. Zbor zverejnil stanovisko, v ktorom píše: „Názory brata Prostredníka nie sú názormi Evanjelickej cirkvi na Slovensku, Ondrej Prostredník nezastupuje ani formálne ani neformálne Evanjelickú cirkev a.v. na Slovensku. Ondrej Prostredník zneužíva postavenie docenta na Evanjelickej bohosloveckej fakulty a akademickú slobodu vedeckého bádania, na bezprecedentné ovplyvňovanie názorov najmä mladých veriacich a študentov teológie na postupné plazivé implementovanie názorov, ktoré sú v rozpore so stanoviskom Evanjelickej cirkvi na Slovensku."

Stanovisko zverejnil O. Prostredník

Biskupi ďalej píšu, že „opakované mediálne výstupy Prostredníka vyvolávajú pobúrenie mnohých veriacich" a preto mu odňali ako učiteľovi teologických predmetov na EBF UK kanonícku misiu.

Preslov teológa Ondreja Prostredníka k Dúhovému pochodu: