Odvolací súd potvrdil podmienku kameramanke kopajúcej do utečencov, aj detí

Odvolací súd potvrdil podmienku kameramanke kopajúcej do utečencov, aj detí Reprofoto

 Súd neuveril verzii novinárky, že na okamih podľahla panike a pocitu ohrozenia.

Odvolací súd v pondelok maďarskom Szegede potvrdil trojročný podmienečný trest väzenia, ktorý tento rok v januári vyniesol prvostupňový súd nad maďarskou kameramankou za to, že v roku 2015 na hranici so Srbskom kopala do utečencov. Informoval o tom portál Index.hu, ktorý pripomenul, že žena bola obžalovaná z hrubého narušenia verejného poriadku.

Odsúdená Petra Lászlóová pred dvoma rokmi v septembri v blízkosti tábora migrantov pri prechode Röszke kopla do nôh mladíka a dievčatka, ktorí z tábora utekali spoločne so štyrmi stovkami ďalších utečencov. Potom kopla do ruky iného muža, ktorý držal v náručí malé dieťa.

Potom, čo sa zábery incidentu objavili na internete a vyvolali medzinárodnú pozornosť, podali dve maďarské opozičné strany na kameramanku trestné oznámenie. Lászlóová v tom čase pracovala pre internetovú televíznu stanicu N1 TV, blízku nacionalistickej radikálnej strane Jobbik. Televízia s Lászlóovou rozviazala pracovný pomer.

Odporúčame aj: Maďarská kameramanka napísala list: Nie som bezcitná rasistka, ktorá kope do detí

Žena sa za útoky proti utečencom ospravedlnila, aj keď sa opakovane snažila obhájiť. Prvostupňový aj odvolací súd dospeli k záveru, že dokázané fakty odporujú verzii obžalovanej, že na okamih podľahla panike a pocitu ohrozenia.