Ruský denník sa rozhodol ozbrojiť svojich redaktorov

Ruský denník sa rozhodol ozbrojiť svojich redaktorov Ilustr.foto: Walther PPK

 Šéfredaktor ruského opozičného denníka Novaja gazeta Dmitrij Muratov chce redaktorom denníka dať zbrane, ktoré novinári budú môcť použiť k sebaobrane.

 "Uzavrieme dohodu o spolupráci s políciou Ruskej federácie. Nakúpime zbrane, novinári budú musieť absolvovať kurz na získanie zbrojného preukazu. Redaktorom chceme navyše poskytnúť aj ďalšie prostriedky k sebaobrane, o ktorých teraz nechcem hovoriť," uviedol Muratov v rozhovore pre Echo Moskvy.

Šéfredaktor pripomenul, že v krajine bolo zavraždených už niekoľko novinárov, ako napríklad známa kritička Kremľu Anna Politkovská alebo novinárka a obhajkyňa ľudských práv Natalja Estemirovová. Útoky na médiá a novinárov sú v Rusku pravidelné.
Najnovšie v pondelok sa terčom útoku stala moderátorka Echa Moskvy Taťjana Felgengauerová, ktorú útočník priamo v budove rádia dobodal do krku.

Odporúčame aj: Redaktorku nezávislého rádia Echo Moskvy dobodali priamo v redakcii

Novaja gazeta si získala rešpekt vďaka investigatívnej žurnalistike, ktorá stála život niekoľko ich novinárov, okrem Anny Politkovskej tiež redaktora Igora Domnikova. V apríli mal denník vyhrážky kvôli článku o prenasledovaní homosexuálov v autonómnom Čečensku.