Ministerstvo obrany kritizuje kritika pomerov na ministerstve

Ministerstvo obrany kritizuje kritika pomerov na ministerstve Foto MO SR

Ministerstvu obrany sa nepáči rozhovor, ktorý poskytol analytik Jaroslav Naď pre Denník N.

 

 

Naď, ktorý v minulosti 10 rokov pracoval na ministerstve obrany, v rozhovore okrem iného hovorí, že „SNS spôsobila na obrane personálny rozvrat" a že „nominanti Andreja Danka sa pravdepodobne usilujú len o to, aby si Slovensko ponechalo stíhačky MiG-29."

Naď v rozhovore kritizuje aj atmosféru, v akej pracujú úradníci na ministerstve obrany. Hovorí, že skutočným vládcom rezortu nie je minister obrany Peter Gajdoš, ale Ján Hoľko zo SNS. „Súčasný šéf služobného úradu od svojho nástupu prekračuje svoje kompetencie a robí to úplne verejne. On je zo zákona najvyšším štátnym zamestnancom na ministerstve, ktorý by mal riešiť štátno-zamestnanecké vzťahy. V skutočnosti rieši aj obranné plánovanie, vojenské nákupy, pletie sa do obrannej politiky a medzinárodných vzťahov, rozpráva na tlačových konferenciách, napríklad aj o nevhodnosti jednomotorových stíhačiek, dokonca chodí miesto ministra do televízie," hovorí Naď.

Za najväčším problém považuje personálnu situáciu. „Z ministerstva odchádzajú kvalifikovaní ľudia s dlhoročnými skúsenosťami, ktorých nahrádzajú nominanti SNS. Do centrály NATO posielame ľudí, ktorí pre to nemajú žiadne predpoklady, a na ktorých sa už neoficiálne sťažovalo aj ministerstvo zahraničia."

Kritizuje aj komunikačný odbor, ktoré podľa neho v svojich stanoviskách verejne zaútočil na vlastného štátneho tajomníka, čo je podľa Naďa neprijateľné.

Celý rozhovor: SNS spôsobila na obrane personálny rozvrat, hovorí analytik Naď

Ministerstvo obrany zverejnilo stanovisko, v ktorom sa proti kritike Naďa ohradilo. „Ministerstvo obrany SR sa ohradzuje voči cieleným útokom údajne nezávislého analytika Jaroslava Naďa. Tie tento týždeň už prekročili hodnotenie odbornej práce a prerástli do osobných útokov a urážok voči nielen najvyšším predstaviteľom ministerstva a Ozbrojených síl SR, ale aj radovým štátnym zamestnancom," píše ministerstvo.

"Jaroslav Naď sa rád prezentuje ako odborník, ktorý pochádza z rezortu obrany. Určite si preto pamätá, že na viaceré informácie sa v rámci neho vzťahuje povinnosť mlčanlivosti a podliehajú ochrane utajovaných skutočností. A páve povinnosť mlčanlivosti platí aj po ukončení služobného pomeru, čo Jaroslav Naď dlhodobo nerešpektuje a tieto informácie zneužíva," píše ďalej monisterstvo v stanovisku.

Odporúčame aj: Z ministerstva obrany odchádza takmer celé tlačové oddelenie

„Rešpektujeme slobodu prejavu aj právo na iný odborný názor, ako je ten náš. Avšak vyjadrenia niekoho, kto nenesie za tento rezort žiadnu zodpovednosť, sú vyskladané z klebiet a prerastajú do osobných urážok bežných zamestnancov, dehonestujú prácu každého jedného zamestnanca a profesionálneho vojaka," cituje v stanovisku ministra obrany SR Peter Gajdoš.

„Vyjadrenia Jaroslava Naďa o absencii zanietenia bojovať za ozbrojené sily ma urážajú a považujem ich za účelové, s cieľom poškodiť naše dobré meno," vyjadril sa ak náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR generál Milan Maxim.

"Chvíľku som sa obával, že rezort zareaguje vecne a odborne. Nesklamal," reagoval Naď.