Výrazom roka je spojenie fake news, kedy sa začalo viac používať?

Výrazom roka je spojenie fake news, kedy sa začalo viac používať? Reprofoto Youtube/P.J.Watson

Výrazom roka sa podľa vydavateľov anglického výkladového slovníka Collins English Dictionary stalo spojenie "fake news" označujúce falošné správy.    

 

 


Informoval o tom denník The Guardian.

Zostavovatelia Collinsovho slovníka uviedli, že frekvencia užívania tohto termínu sa od roku 2016 zvýšila o 365 percent. Výraz sa podľa autorov slovníka prvýkrát začal viac objavovať v období rokov 2000 až 2009 a v posledných 12 mesiacoch bol "všadeprítomný".

Termín s obľubou opakuje americký prezident Donald Trump, ktorý fake news vo svojich prejavoch často kritizuje ako nečestnú produkciu mainstreamových médií. V posledných dňoch o klamlivých správach písal na twitteri v súvislosti s vyšetrovaním údajných ruských zásahov do amerických prezidentských volieb v roku 2016.

Minulý týždeň dokonca Trump prišiel s tvrdením, že spomínané spojenie vymyslel in sám. "Možno ho ľudia používali už skôr, ale ja som si to nikdy nevšimol," povedal podľa denníka The Guardian.

Collinsov slovník tento jeho výklad odmietol. Odborníci uviedli, že výraz sa po roku 2000 začal objavovať v americkej televízii pre opis "falošných, často senzačných informácií šírených ako bežné spravodajstvo".

Medzi uchádzačov o titul „slovo roka" sa dostali ďalšie výrazy z oblasti politiky a médií. Napríklad spojenie "komnata ozvien" (anglicky echo chamber), čo je označenie pre situáciu, v ktorej sa skupina osôb vzájomnou komunikáciou utvrdzuje vo svojich názoroch. Jedná sa o "prostredie, najmä na sociálnych sieťach, v ktorom sa každé tvrdenie pravdepodobne stretne so súhlasom, pretože ho čítajú iba ľudia, ktorí majú podobné názory", napísali vydavatelia Collinsovho slovníka. Podľa nich početnosť výskytu tohto spojenia v posledných piatich rokoch stále stúpa.

Veľký nárast popularity zaznamenalo v angličtine tiež slovo antifa, zvlášť potom po stretoch ľavicových radikálov s prívržencami krajnej pravice v Spojených štátoch.

Medzi desiatimi uchádzačmi o titul slovo roka sa tiež vyskytlo slovo gender-fluid, ktoré charakterizuje osoby, ktoré chcú zostať flexibilné voči rodovej identite, než aby sa hlásili k určitému pohlaviu.

Pozornosť si zaslúžil aj názov hračky fidget spinner. Ide o plastovú či kovovú vrtuľku, ktorou sa otáča prstami.