Patrik Tkáč kritizuje slovenský Forbes, vydal zákaz inzercie v ňom

Patrik Tkáč kritizuje slovenský Forbes, vydal zákaz inzercie v ňom Reprofoto ČT

 
Patrika Tkáča z J&T nahneval posledný rebríček najbohatších ľudí, ktorý zverejnila slovenská verzia časopisu Forbes.

Na čele rebríčka je Andrej Babiš s majetkom 3,39 mld. eur, na druhom mieste je Ivan Chrenko s majetkom 1,1 mld. eur, na treťom Jaroslav Haščák s majetkom 740 miliónov eur. Patrik Tkáč a jeho otec sú na 9. mieste s majetkom 550 miliónov eur. „Silná podnikateľská rodina Tkáčovcov plní na Slovensku správy už takmer tri dekády. V druhej polovici bol však už verejnou tvárou rodiny skôr syn Patrik, ktorý sa objavoval často pri obchodoch, pri ktorých sa hodili dobré kontakty na miestnu politiku. Oficiálne Tkáčovcov vo finančnej skupine zastupuje otec Jozef, ktorý kedysi šéfoval napríklad Investičnej a rozvojovej banke. Vlaňajšok bol pre skupinu „náročný a rušný", ako uviedla vo svojej správe. Konsolidovaný zisk jej klesol o 15 percent na 62 miliónov eur, hlavne pre pokles úrokových výnosov," píše na webe Forbes.

V tlačenej verzii časopis spomína vlastníctvo J&T Banky a kontrolu Poštovej banky. „Vlaňajšok bol pre skupinu náročný a rušný", ako uviedla vo svojej správe. Konsolidovaný zisk jej klesol o 15 percent na 62 miliónov eur, hlavne pre pokles úrokových výnosov. Patrik, ktorý je predsedom predstavenstva skupiny, sa však častejšie spomínal v súvislosti s Energetickým a priemyselným holdingom (EPH), ktorý vlani úplne ovládol manažér Daniel Křetínský. Podiel v ňom mali aj,,partneri J&T" skrytí za cyperskou spoločnosťou. Aké transakcie v súvislosti so zmenou štruktúry EPH prebehli, však nie je možné overiť," píše Forbes.

 

Patrik Tkáč na facebooku píše, že s Forbes nespolupracuje pri vytváraní rebríčka z viacerých dôvodov. „Okrem toho, že nám pripadá hlúpe snažiť sa vytvoriť rebríček podobný americkému, ktorý sa má možnosť oprieť o superlikvidnú burzu, máme aj osobné dôvody, postavené na zložitých rodinných väzbách, ktoré znemožňujú zjednodušenie majetkových pomerov tak ako ich medializuje Forbes."

„Je mi ukradnutý rebríček, ale nie je mi ukradnutý majiteľ časopisu typu Forbes, ktorý ak priamo nevydáva pokyn, tak je priamo zodpovedný za neinteligentného novinára, ktorý pod image dôležitého časopiseckého titulu je schopný vyplodiť takýto bezvýznamný hnoj. Pre všetkých mojich priamych aj nepriamych zamestnancov odteraz platí zákaz inzercie pre týchto pseudonovinárov," napísal Tkáč.

Požiadali sme o stanovisko šéfredaktora slovenského Forbesu aj vydavateľa.