Apple, Nike, spevák Bono a ďalší využívali daňové raje, aby sa vyhli plateniu daní

Apple, Nike, spevák Bono a ďalší využívali daňové raje, aby sa vyhli plateniu daní Foto: Revo

   Spoločnosti Apple a Nike, automobilový pretekár Louis Hamilton či spevák írskej skupiny U2 Bono sa zaradili medzi firmy a osobnosti, ktorých mená sa objavila v takzvaných Paradise Papers, dokumentoch, ktoré odhaľujú, ako vplyvní a veľmi bohatí ľudia využívajú daňové raje.

 

 

Informovala o tom dnes agentúra AFP.

Podľa dokumentov, ktoré zverejnilo Medzinárodné konzorcium investigatívnych novinárov (ICIJ), Apple po sprísnení podmienok v Írsku využil daňový systém ostrova Jersey, ktorý je závislým územím britskej koruny. Výrobca obuvi Nike zase v snahe platiť nižšie dane vytvoril offshorovú firmu na Bermudách a podľa denníka Le Monde využil aj medzeru v holandských zákonoch, aby znížil svoje dane v Európe.

Vyhnúť sa plateniu daní za svoje súkromné lietadlo sa podľa Paradise Papers snažil tiež pilot Formuly 1 Hamilton, ktorý využil ďalšie britské korunné územie s výhodnými daňovými podmienkami - ostrov Man. Jeho počínanie už vyšetrujú britské úrady.

Spevák Bono je podľa odhalenie ICIJ akcionárom maltské spoločnosti, ktorá investovala do litovského obchodného centra a využívala pritom k znižovaniu odvodov daňové raje.

Po takzvaných panamských dokumentoch (Panama Papers) prináša podľa ICIJ Paradise Parpers nový únik dát a nové odhalenia, ako hlboko je systém daňových rajov prepojený so svetom politiky, osobného bohatstva aj veľkých korporácií, ktoré sa vyhýbajú plateniu dane čoraz sofistikovanejšími účtovnými operáciami.

Zdrojom uniknutých dát sú dve offshoreové spoločností: Appleby a Estera. Jedna sídli na Bermudách, druhá v Singapure. Takmer sedem miliónov záznamov spadá do obdobia od roku 1950 do roku 2016.

Medzi známymi ľuďmi, ktorí sú v Paradise Papers menovaní, je aj britská kráľovná Alžbeta II., Americký minister obchodu Willbur Ross, poradca a blízky priateľ kanadského premiéra Justina Trudeaua Stephen Bronfman, jordánska kráľovná Núr a niekoľko brazílskych a ruských ministrov.