Print this page

Putin: Obmedzenie ruských médií v USA je útok na slobodu slova Reprofoto Youtube showtime

   

Ruský prezident Vladimir Putin dnes prejavil "sklamanie" nad americkými opatreniami obmedzujúcimi činnosť ruských médií v Spojených štátoch. Podľa neho ide o útok na slobodu prejavu. Ruské odvetné opatrenia budú podľa neho "primerané a recipročné".

"Chcem upozorniť na skutočnosť, že neexistuje - a nemôže existovať - dôkaz, že ruské médiá zasahovali do (americkej prezidentskej) volebnej kampane," povedal Putin, podľa ktorého sú všetky obvinenia o zasahovaní absurdné.

"Všetko, čo súvisí s ruskou účasťou v Spojených štátoch, je dôkazom vnútorného politického boja v tejto krajine. Sú to nezmysly," povedal šéf ruského štátu. Údajné spojenie medzi bývalým manažérom Trumpovej predvolebnej kampane Paulom Manafortom a Ruskom je podľa Putina vykonštruovaná záležitosť vymyslená Trumpovými protivníkmi, aby mali zbraň proti americkému prezidentovi.

Putin taktiež označil za lož informáciu, že do stykov s Trumpovou administratívou sú zapletení jeho príbuzní.

Ruský prezident zároveň označil za prirodzené, že ruský parlament v reakcii na americké obmedzenia rokuje o protiopatreniach, pri ktorých pripustil, že "sú možno trochu príliš tvrdé".

Ruský parlament v piatok upozornil, že niektoré americké a iné zahraničné médiá by mohli byť vyhlásené za "zahraničných agentov". Na tomto základe by museli okrem iného pravidelne vykazovať ruským úradom svoje financovanie a personálne obsadenie.