Print this page

Kremeľ požaduje od veľkých firiem, aby v článkoch chválili politiku Kremľa Reprofoto youtube RT

  Ruské vedenie požaduje od veľkých ruských firiem publikovanie správ, ktoré politiku Kremľa vykresľujú v priaznivom svetle.

 Napísala to dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na dokument, ktorý má k dispozícii. Sedemstránkové nariadenie podľa agentúry obsahuje pokyny ohľadom podoby spravodajských informácií, ich obsahu a termíne, kedy majú uzrieť svetlo sveta.

Inštrukcie podľa Reuters minulý mesiac rozoslalo ruské ministerstvo energetiky veľkým firmám vrátane štátnej spoločnosti Rosnefť a energetických firiem Lukoil a Novatek. Pochvalné články sa majú týkať vytvárania nových pracovných príležitostí, úspechov ruskej vedy a budovania infraštruktúrnych projektov, ktoré spolufinancuje štát.

Reuters upozorňuje, že smernica sa objavila krátko pred začiatkom kampane pred prezidentskými voľbami, ktorých veľkým favoritom je doterajší ruský vodca Vladimír Putin. Voľby sú naplánované na marec budúceho roka.

Odporúčame aj: Kremeľ zakázal novinárom nosiť na stretnutie s Putinom elektroniku

"Život väčšiny Rusov sa stal pokojnejším, spokojnejším a príťažlivejším, ale mnoho príkladov uniká pozornosti médií," konštatuje sa v dokumente. "Našou úlohou je vybrať v kreatívnom procese tieto témy a ponúknuť je novinárom," cituje Reuters zo správy. Cieľom je vytvorenie "toku pozitívnych správ", ktoré majú presvedčiť občanov krajiny o tom, že sa im žije lepšie ako v minulosti.

Smernica obsahuje príklady článkov, ktoré by energetické firmy mali šíriť. Novinári by mali informovať o prípadoch, kde štát podnikom pomohol z krízy, o príkladoch modernizácie výroby a zvýšení zamestnanosti. Vzorom môže podľa autorov dokumentu takisto byť čin západosibírskeho baníka Jevgenija Kozmina, ktorého partia vyťažila v júli rekordných 1,6 milióna ton uhlia.
Pozitívne informácie o ruskej energetike, hlavnom zdroji príjmov do štátnej pokladnice, majú oslovené firmy odovzdávať médiám každý týždeň v pondelok, najneskôr v utorok ráno, uvádza Reuters.
Iniciátorom kampane je podľa ruských novinárov Putinov vicekancelár Sergej Kirijenko. Jeho hovorca to odmietol komentovať, rovnako ako prezidentský hovorca Dmitrij Peskov.