Ruská duma prijala úpravu zákona, podľa ktorej cudzích novinárov považujú za zahraničných agentov

Ruská duma prijala úpravu zákona, podľa ktorej cudzích novinárov považujú za zahraničných agentov Ilustr.foto: Omédiách.com

Ruská Štátna duma jednomyseľne prijala novelu zákona, ktorá umožní vládnym úradom označiť cudzie médiá pôsobiace v Rusku ako zahraničných agentov.

 

Uviedla to dnes agentúra TASS. Krok parlamentu je odvetou za podobné americké nariadenie, podľa ktorého sa ruská spravodajská televízia RT musela v USA zaregistrovať ako zahraničný agent.

 

V Rusku už niekoľko rokov platí zákon o zahraničných agentoch, na médiá sa ale doteraz nevzťahoval, týka sa napríklad neziskových organizácií financovaných z cudziny. Postup USA voči RT Moskva kritizovala. Putin na adresu Washingtonu uviedol, že je to útok na slobodu prejavu, a prisľúbil recipročné odvetu.

Odporúčame aj: Putin: Obmedzenie ruských médií v USA je útok na slobodu slova

Poslanci dumy preto v rámci druhého čítania návrhu zákona, ktorý sa pôvodne týkal možnosti prípravného zablokovania webových stránok organizácií, ktorých pôsobenie je v Rusku zakázané, pripojili k norme dodatky umožňujúce označovať cudzie médiá ako zahraničných agentov. Pri terajšom hlasovaní za návrh rozšírený o spomínané dodatky hlasovalo 409 prítomných poslancov 450 člennej dumy, proti nebol nikto a takisto nikto sa voľby nezdržal.
Návrh ešte musí posúdiť horná parlamentná komora, teda Rada federácie, potom bude predložený na podpis prezidentovi Vladimirovi Putinovi.