Poľský kňaz a novinár má zákaz vystupovať v médiách

Poľský kňaz a novinár má zákaz vystupovať v médiách Foto: Facebook Adam Boniecki

    Stalo sa tak potom, čo rečnil na pohrebe Poliaka, ktorý sa minulý mesiac upálil vo Varšave na protest proti terajšej konzervatívnej vláde.

Poľský duchovný a novinár Adam Boniecki má opäť zakázané vyjadrovať sa v médiách.
Napísal dnes denník Gazeta Wyborcza.

Boniecki dlhé roky riadil poľské vydanie vatikánskeho denníka l'Osservatore Romano, potom sa stal šéfredaktorom prestížneho katolíckeho časopisu Tygodnik Powszechny.

Bonieckého nadriadený mu odobral povolenie vyjadrovať sa v médiách "pre duchovné dobro veriacich", ktorí sa po Bonieckého vyjadreniach "mohli cítiť zmätení ohľadom cirkevného učenia o morálnom hodnotení samovraždy, alebo dokonca pohoršení".

Na pohrebe Piotra Szczensného, ktorý sa 19. októbra podpálil v centre Varšavy na protest proti porušovaniu občianskych slobôd a demokracie a ktorého provládne médiá označujú za "obeť totálnej opozície", Boniecki povedal, že "Piotr bol z tých ľudí, ktorí vidia zreteľne aj to, čo si väčšina nevšimne, a cíti otrasy, ktoré veľa ľudí nevníma, a vidí príznaky katastrofy - veril, že môže varovať, a vedel, že to musí urobiť."

Boniecki navyše na sociálnych sieťach podporil sexuálne menšiny, "hoci ich počínanie je v úplnom rozpore s morálnym učením Cirkvi", uviedol tajomník Kongregácie kňazov a dodal, že preto boli podniknuté príslušné kroky k náprave kňaza.

Gazeta Wyborcza pripomenula, že Bonieckému bol až tento rok v lete zrušený predchádzajúci zákaz vyjadrovať sa v médiách, ktorým bol postihnutý v roku 2011.

Stalo sa tak potom, čo hovoril o "nešťastnom" zavesení kríža v Sejme (teda v poľskej poslaneckej snemovni), o klerikalizácii verejného života a tiež sa pozastavovali nad tým, že Vratislavský biskup kritizoval populárneho rockera ako "kacíra, satanistu a milovníka stelesneného zla" .

"Vôbec neverím, že ak sa po celej krajine vyvesí kríž, tak to zabráni sekularizácii. Nemá to väčší význam, nič to neznamená. Je snáď Sejm viac kresťanský, keď tam visí kríž? Občas sa mi chce povedať: Ježišu, radšej sa nepozeraj, "vyhlásil Boniecki v televízii pred šesťročným zákazom vyjadrovať sa.