Rusko zakázalo americkým médiám vstup do parlamentu

Rusko zakázalo americkým médiám vstup do parlamentu Foto: Governement.ru

Americké médiá, ktoré sú v Rusku na zozname takzvaných zahraničných agentov, nebudú smieť vstupovať do budovy dolnej komory parlamentu Štátnej dumy.

Dnes o tom rozhodli poslanci, informovala s odvolaním sa na oznámenie snemovne agentúra TASS. Ruské ministerstvo spravodlivosti na sankčný zoznam v utorok zaradilo rozhlasovú stanicu Hlas Ameriky a Rádio Slobodná Európa, ktoré financuje americká vláda.

Krok je odvetou za podobné americkej postupy voči ruskej televízii RT (Russia Today), ktorá sa v Spojených štátoch musela registrovať ako zahraničný agent a prišla o akreditáciu potrebnú pre vstup do amerického Kongresu.

Ruské ministerstvo spravodlivosti v utorok zaradilo na zoznam zahraničných agentov deväť cudzích médií, medzi nimi aj Hlas Ameriky a Rádio Slobodná Európa a sedem jeho staníc, ktoré vysielajú v ruštine či inom jazyku v rámci postsovietskeho priestoru.

Horná komora, Rada federácie, zákaz vstup do budovy pre americké médiá zaviedla už v utorok. Rozhodnutie prijali senátori na mimoriadnom rokovaní príslušných výborov.

Zákon o zahraničných agentoch platí v Rusku už päť rokov, doteraz sa však týkal len neziskových organizácií financovaných zo zahraničia. Jeho novelu potom ruský parlament schválil v novembri v reakcii na americké nariadenie voči televízii RT. Podobný zákon bol pritom v Spojených štátoch prijatý už pred druhou svetovou vojnou a na médiá sa vzťahoval od začiatku.