Aké témy píšu novinári a čo v skutočnosti chcú ľudia čítať?

Aké témy píšu novinári a čo v skutočnosti chcú ľudia čítať? Ilustr.foto: Strossle

  

 

 

Príliš veľa článkov o športe a príliš málo o rodine a rodičovstve. Tento nepomer môže byť vyrovnaný vtedy, keď vydavatelia zmenia spôsob svojho písania.

Švédska mediálna spoločnosť Strossle analyzovala 924 511 publikovaných článkov z európskych médií s cieľom pozorovať rozdiely medzi témami, ktoré sa médiá rozhodnú pokryť a témami, ktoré konzumujú čitatelia.

Podľa Indexu čitateľa sú v médiách produkované nedostatočne tieto témy: rodina a rodičovstvo, štýl & móda, zdravie & fitness, umenie a zábava a správy.

Na základe záujmu čitateľov by mali redakcie napísať asi dvakrát viac článkov o rodine a rodičovstve.

Na druhej strane, témy ako vzdelávanie, náboženstvo a spiritualita, obchod, šport a nakupovanie sú v médiách zastúpené podľa čitateľov nadmerne.

 Priority médií
Päť najviac propagovaných subjektov medzi európskymi vydavateľmi (podľa poradia):
1. ŠPORT
2. AKTUÁLNE SPRAVODAJSTVO
3. SPOLOČNOSŤ
4. PRÁVO, VLÁDA A POLITIKA
5. UMENIE A ZÁBAVA

Priority čitateľov
Najčítanejšie témy európskych spotrebiteľov (podľa poradia poradí):
1. AKTUÁLNE SPRAVODAJSTVO
2. RODINA A RODIČOVSTVO
3. SPOLOČNOSŤ
4. UMENIE A ZÁBAVA
5. ŠPORT

Podiel článkov napríklad o športe je o 2,25 krát vyšší ako očakávaný podiel u čitateľov.

"Mnoho čitateľov sa sťažuje na množstvo športových správ v médiách. Ale možno by sa zvýšil záujem o športové správy, keby médiá zahŕňali širšiu škálu tém, " hovorí Filip Kuna, country manager Strossle Slovakia.

Podľa spoločnosti Strossle vyššie uvedený záver sa môže vzťahovať aj na iné oblasti. Médiá, ktoré ignorujú rôzne perspektívy a kritériá, ako je pohlavie, etnická príslušnosť alebo sociálna trieda, trpia tým, že ich publikum sa stále zmenšuje. Nadmerná alebo nedostatočná produkcia nemusia nevyhnutne znamenať, že o určitom predmete je naozaj potrebné písať viac alebo menej.

"Namiesto toho by sa novinári a redaktori mohli zamerať na to, ako pokrývajú témy a rozširujú cieľové skupiny," povedal Kuna.

Štúdia je založená na údajoch z technologickej platformy spoločnosti Strossle, ktorú v súčasnosti používa približne 1 500 vydavateľov v 11 európskych krajinách. Analyzované články boli zverejnené v období od marca do septembra 2017.