Kiska vyznamenal 25 osobností, medzi nimi aj Martina M. Šimečku

Kiska vyznamenal 25 osobností, medzi nimi aj Martina M. Šimečku Reprofoto RTVS

Prezident Andrej Kiska dnes pri príležitosti 25. výročia vzniku Slovenska vyznamenal 25 osobností.

 Medzi ocenenými je aj bývalý šéfredaktor denníka SME a dnes komentátor Denníka N Martina M. Šimečka.

Moderátor ocenenie uviedol takto: "Ocitol sa medzi ľuďmi, ktorí sa rozhodli žiť slobodne, zápasiť o ľudskú dôstojnosť v neľudských pomeroch. Aj preto sa nedostal na univerzitu. Zmaturoval na učilišti, pracoval ako údržbár, ošetrovateľ, predavač, kurič a venoval sa svojej vášni – písaniu. Martin M. Šimečka uverejnil za normalizácie v českých samizdatoch a v slovenskom Fragmente. Od prvých dní revolúcie pôsobil vo Verejnosti proti násiliu. Založil vydavateľstvo Archa, neskôr bol šéfredaktorom denníka SME a týždenníkov Domino Forum a Respekt. Prózy mu vydali doma aj v zahraničí. V Amerike mu za ne udelili literárnu cenu Pegasus. Dnes patrí k intelektuálne špičke strednej Európy.
Otvára rôzne témy, píše kriticky a naliehavo. Nešetrí mocných, ale ani seba a svojich blízkych. Trápi ho všadeprítomná ľahostajnosť, neskrýva však to, čo ho teší. Ako hovorí, na Slovensku nikdy predtým nežilo toľko slobodných, odvážnych, aktívnych, charakterných a vzdelaných ľudí odhodlaných brániť a šíriť hodnoty späté s ľudskými právami a západnou civilizáciou."

Medzi ocenenými boli aj ďalší ľudia Novembra, umelci, spisovatelia, veci a ďalšie osobnosti:

Gabriela Beňačková, Rad Bieleho dvojkríža II. triedy - Československá operná speváčka.

Pavel Povinec, Pribinov kríž I. triedy - Fyzik, odborník na zriedkavé jadrové procesy a environmentálnu rádioaktivitu, najcitovanejší autor z Univerzity UK v Bratislave a jeden z piatich najlepších v odbore environmentálnej fyziky na svete.

Otto Šimko, Rad Ľudovíta Štúra II. Triedy - Jeho rodinu odviedli do pracovného tábora, on sa zapojil do Slovenského národného povstania.

Marta Kubišová, Rad Bieleho dvojkríža II. Triedy - Speváčka, ktorá bola v 60. rokoch minulého storočia jednou z najpopulárnejších umelkýň v Československu. Režim jej však nedovolil ďalej verejne vystupovať.

Rudolf Sloboda, (in memoriam) Pribinov kríž I. triedy Slovenský spisovateľ, „fenomén slovenskej literárnej avandgardy", autor románov Narcis či Rozum.

Myrón Malý, Pribinov kríž I. triedy - Rehabilitačný lekár, zakladateľ a dlhoročný riaditeľ Národného rehabilitačného centra v Kováčovej.

Fedor Gál, Rad Ľudovíta Štúra I. triedy - Sociológ, prognostik, líder Verejnosti proti násiliu, zakladateľ televízie Nova.

Marta Ličková, Rad Ľudovíta Štúra II. triedy - Prekladateľka z ruštiny, nemčiny, maďarčiny a ukrajinčiny.

Marián Čaučík, Pribinov kríž II. triedy Ako gymnazista sa angažoval v podzemnej cirkvi, po revolúcii zakladal eRko, Hnutie kresťanských spoločenstiev detí, inicioval akciu Dobrá novina, postupne najväčšiu dobrovoľnícku akciu na Slovensku.

Ján Lazorík, (in memoriam) Pribinov kríž II. triedy - Zberateľ a záchranca ľudovej kultúry východného Slovenska. Etnograf, folklorista a národopisec, divadelník a učiteľ.

Juraj Flamik, Rad Ľudovíta Štúra II. triedy - Ochranár a jeden z ľudí Novembra 1989, angažoval sa v hnutí Strom života, pri obnove čiernohronskej lesnej železnice či pri záchrane prírodnej rezervácie v Jurskom Šúri.

Mikuláš Huba, Rad Ľudovíta Štúra I. triedy - Jeden z kľúčových tvorcov dokumentu Bratislava nahlas z roku 1987, ktorý kriticky hodnotil stav životného prostredia. Ochranár a dvojnásobný poslanec.

Ilja Zeljenka, (in memoriam) Rad Ľudovíta Štúra I. triedy - Hudobný skladateľ, ktorého komunisti v 70. rokoch minulého storočia vyradili zo slovenského kultúrneho života a odsunula do vnútornej emigrácie.

Eva Kováčová, Pribinov kríž II. triedy - Riaditeľka Ligy proti rakovine, roky pracuje na osvete v oblasti zdravia a boja proti rakovine.

Vladimír Ješina, Rad Bieleho dvojkríža II. triedy - Kameraman, stál za kamerou filmovej satiry Petra Solana Čert nespí i prvej slovenskej filmovej detektívky Muž, ktorý sa nevrátil.

László Szigeti, Rad Ľudovíta Štúra II. triedy - Jeden z lídrov Nežnej revolúcie v roku 1989 medzi slovenskými Maďarmi z Maďarskej nezávislej iniciatívy, spojenca VPN.

Robert Mistrík, Pribinov kríž I. triedy - Chemik, úspešný vedec a podnikateľ. Jeho firma predáva soft¬vér, ktorý pomáha pri odhaľovaní látok v tele.

Alta Vášová, Rad Ľudovíta Štúra II. triedy - Spisovateľka, autorka libret pre muzikály ako Cyrano z predmestia a Neberte nám princeznú.

Petr Pithart, Rad Bieleho dvojkríža II. triedy - Signatár Charty 77, disident, bývalý český premiér a predseda Senátu.

Martin M. Šimečka, Rad Ľudovíta Štúra I. triedy

Peter Breiner, Rad Ľudovíta Štúra I. triedy - Skladateľ, glosátor spoločenského diania.

Zuzana Kronerová, Rad Ľudovíta Štúra I. triedy - Herečka divadla Astorka, hráva aj v SND a na Novej scéne.

Jozef Kroner, (in memoriam) Pribinov kríž I. triedy - Slovenská herecká legenda. Hral hlavnú postavu Tóna Brtka v Oskarom ocenenom filme Obchod na korze

Marika Gombitová, Pribinov kríž I. triedy - Speváčka kapely Modus, zažiarila aj v muzikále Neberte nám princeznú, víťazka Bratislavskej lýry.

Alexander Bröstl, Rad Ľudovíta Štúra I. triedy Právnik, zastupoval Slovensko vo viacerých medzinárodných organizáciách a krátko pôsobil aj ako diplomat.