Kancelária prezidenta požiadala o opravu informácie o Kažimírovi, NAKA a Kaliňákovi

Kancelária prezidenta požiadala o opravu informácie o Kažimírovi, NAKA a Kaliňákovi Ilistr.foto KP

 Posledné dni vyvolal v médiách záujem rozhovor Andreja Kisku, ktorý zverejnil týždenník v maďarskom jazyku Vasárnap.

 Okrem iného rozruch vyvolala časť textu, kde bolo napísané, že minister financií Peter Kažimír vytkol ministrovi vnútra Robertovi Kaliňákovi zneužívanie NAKA a ako zdroj bol uvedený prezident Andrej Kiska.
Kancelária prezidenta SR má voči tomuto textu výhrady a požiadala týždenník Vasárnap o opravu. Rovnako požiadala o opravu aj Denník N, ktorý časť rozhovoru prebral.
„Prezident nikdy nepovedal, že by minister Kažimír hovoril o NAKA," píše Kancelária prezidenta v stanovisku.

Citát z rozhovoru zverejnenom v týždenníku znie: "Na zasadaní predsedníctva strany minister financií vytkol ministrovi vnútra Robertovi Kaliňákovi, že zneužil Národnú kriminálnu agentúru (NAKA)."

Doslovný prepis rozhovoru je takýto: „V tomto prípade sa ukazuje, že sme stále mafiánsky štát. Mafiánsky štát znamená, že štát zneužije hrubo svoju moc na to, aby pošpinil, zdiskreditoval kohokoľvek. Ukázalo sa, že za všetkým, za celou touto organizáciou stojí minister vnútra, ktorý zneužíva národnú kriminálnu agentúru. V médiách presiakla informácia, že na predsedníctve strany Smer minister financií, na ktorého sa paradoxne ukazovalo ako keby zlyhával daňový úrad, keď v úvodzovkách nahnevaný pracovník daňového úradu posielal list novinárom, tak na tom predsedníctve strany Smer minister financií hrubo vytkol ministrovi vnútra Kaliňákovi, že tú špinu chceli hodiť naňho, a pritom on za tým stojí. A na predsedníctve Smeru sa pohádali. A potvrdili mi to viacerí členovia Smeru, že sa to skutočne stalo. Je to smutné. Je to smutné, ak minister vnútra zneužíva svoj úrad. A ešte smutnejšie je, že o tom všetkom bol informovaný aj predseda vlády a takéto špinavosti nezastaví."

Denník N článok doplnil o stanovisko Kancelárie prezidenta aj s prepisom rozhovoru.
Informáciu z Vasárnap prebrali aj ďalšie médiá. Informáciu o stanovisko Kancelárie prezidenta doplnili na webe napríklad Hospodárske noviny aj Aktuality.sk.

Požiadali sme o stanovisko vedenie týždenníku Vasárnap, ktoré patrí vydavateľstvu News and Media Holding.