Print this page

Editorka BBC napísala otvorený list: Nepáči sa jej, aký má ona a ďalšie ženy v BBC plat Reprofoto video BBC News

  

Jedna z popredných tvárí zahraničného spravodajstva britskej mediálnej organizácie BBC Carrie Gracieová v otvorenom liste obvinila svojho zamestnávateľa, že má "tajnostkársku a nelegálnu kultúru odmeňovania". BBC podľa nej nedodržiava zákon, ktorý nariaďuje mužom a ženám za rovnakú prácu vyplácať rovnakú odmenu. Na konci decembra kvôli tomu odstúpila z pozície editorky a vracia sa do londýnskej redakcie, kde - ako uviedla - očakáva, že bude platená spravodlivo.

Vlani v júli bola BBC nútená zverejniť platy všetkých svojich zamestnancov, ktorí berú cez 150.000 libier ročne. Pobúrenie vtedy vyvolala skutočnosť, že dve tretiny ľudí na zozname tvorili muži. Medzi nimi boli tiež hlavní spravodajcovia v Spojených štátoch a na Blízkom východe s platom 200.000 až 250.000 libier, respektíve 150.000 až 200.000 libier ročne.

Gracieová vraj vtedy zistila, že obaja muži zarábali "aspoň o 50 percent viac" ako ženy na rovnakých pozíciách inde vo svete. "Môj údiv sa zmenil v zdesenie, keď som sa dopočula, že sa BBC sťažovala na to, že bola nútená platy zverejniť. Keby na to nedošlo, ja a mnoho ďalších žien v BBC by sa nikdy nedozvedeli pravdu," napísala Gracieová. Tá v BBC pracuje viac ako 30 rokov a správy z Číny prináša asi 25 rokov. Denník The Guardian napísal, že Gracieová je považovaná za jednu z najnadanejších osobností BBC.

Jej nadriadení údajne neboli ochotní vyrovnať platy všetkých svetových editorov a Gracieovej namiesto toho ponúkli výrazné zvýšenie platu, ktorým by však stále rozdiel oproti mužským kolegom neodstránili. Gracieová ponuku odmietla a podala sťažnosť, následne opustila svoju pozíciu, pretože vraj nemôže zároveň vykonávať náročnú prácu a bojovať s vedením v rámci "spletitého procesu vybavovania sťažností".

Od svojho zamestnávateľa v liste požaduje, aby "priznal existenciu problému, ospravedlnil sa a zriadil jednotný, spravodlivý a transparentný platový systém". Hovorkyňa BBC reagovala, že "spravodlivosť v odmenách" je pre spoločnosť "životne dôležitá". Nezávislé audity podľa nej dokazujú, že medzi radovými pracovníkmi neexistuje akákoľvek systémová diskriminácia žien.

"Veľký počet organizácií už svoje údaje týkajúce sa platovej nerovnosti pohlaví zverejnilo a ukázalo sa, že sme na tom o dosť lepšie ako iní a sme výrazne pod národným priemerom," uviedla hovorkyňa. BBC podľa nej v blízkej budúcnosti uverejní správu o situácii medzi zamestnancami, ktorí vystupujú vo vysielaní.