Časopis Vogue ukončil spoluprácu s fotografmi, ktorých obvinili z obťažovania

Časopis Vogue ukončil spoluprácu s fotografmi, ktorých obvinili z obťažovania Foto: Vogue

Vedenie britskej verzie módneho časopisu Vogue ukončilo spoluprácu so známymi fotografmi Mariom Testinom a Brucom Weberom, ktorí boli v USA obvinení zo sexuálneho obťažovania modelov.

 K rovnakému kroku pristúpil aj britský výrobca luxusného tovaru Burberry a ďalšie značky to zvažujú, informovali britské médiá.

O niekoľkých obvineniach vznesených voči hviezdnym fotografom informoval americký denník The New York Times. Nevhodného správania voči mužským kolegom sa podľa ich svedectva fotografi dopúšťali v polovici 90. rokov. Obaja umelci to prostredníctvom svojich advokátov popreli.

Časopis Vogue svoje rozhodnutie oznámil potom, čo vplyvná umelecká riaditeľka jej vydavateľstva Condé Nast Anna Wintour z New Yorku oznámila, že spoločnosť už týmto fotografom nebude "v dohľadnej dobe" dávať žiadne zákazky. Tým v podstate odstavila dve najznámejšie mená vo svete módy, komentoval rozhodnutie britský denník The Guardian.

Šesťdesiattriročný peruánsky rodák Testino pravidelne fotografoval aj britskú kráľovskú rodinu. Je napríklad autorom januárové obálky americkej Vogue, na ktorej je tenisová šampiónka Serena Williamsová a jej niekoľkomesačná dcéra. Fotil aj pre luxusné značky Gucci, Versace, Chanel, Hugo Boss, Michael Kors, Estée Lauder alebo Lancome.

Sedemdesiatjedenročný Weber pracoval napríklad pre módne spoločnosti Abercrombie & Fitch, Calvin Klein a Ralph Lauren.